Deel dit bericht

Financiële steun voor stoma scholing

De Stomavereniging heeft financiële steun gekregen van de Maag Lever Darm Stichting voor het ontwikkelen van de stomascholing. Christel van Batenburg, projectleider: “Mensen die het stomascholingsprogramma volgen, leren hoe zij kunnen omgaan met het leven met een stoma en hoe zij hulp kunnen zoeken wanneer dit nodig is. Ook krijgen stomaverpleegkundigen een betere inkijk in wat mensen die net een stoma hebben, bezighoudt en waar zij zich zorgen over maken”.

Leven met een stoma moet je leren

Jaarlijks krijgen 7.000 mensen een stoma. En leven met een stoma moet je leren. Daarom zet de Stomavereniging een Scholingsprogramma op voor mensen die net een stoma hebben. In dit programma komen allerlei aspecten aan bod die te maken hebben met het leven met een stoma. Zoals ‘Kan ik nog wel boodschappen doen?’, ‘Waar moet ik aan denken als ik op stap ga?’, ‘Hoe ga ik om met mijn stoma op het werk?’ en ‘Kan ik nog wel intiem zijn na aanleg van mijn stoma?’

Scholing door ervaringsdeskundigen

Mensen die zelf een stoma hebben, geven de scholing samen met stomaverpleegkundigen. De Stomavereniging verwacht dat mensen die de scholing volgen meer kennis krijgen over het leven met een stoma, waardoor zij geholpen worden om beter de eigen regie te voeren. Ook geeft het ruimte om andere mensen met een stoma te ontmoeten.

De scholing zal bestaan uit drie sessies van twee uur, waaraan maximaal 20 stomadragers deelnemen. Aan het eind van iedere sessie krijgen stomadragers opdrachten mee naar huis om het geleerde in de praktijk te brengen. Aan het eind van het project wordt de scholing geëvalueerd en bekeken of er nog aanpassingen nodig zijn.

Lees meer op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Meer artikelen

Peggy Hesseling
13 oktober 2021

‘Ik ga in de overlevingsstand’

Peggy Hesseling (37), vrijwilliger bij StomaJong, besteedt haar beperkte energie bewust. ‘Ik...

Lees verder
9
InstagramNieuwsVooruitgang
vacature
11 oktober 2021

Gezocht: Belangenbehartiger (28 uur per week)

Ben jij op zoek naar een dynamische functie waarbinnen je op een breed en divers terrein opereert?...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Wereld Stomadag 2021
22 september 2021

Wereld Stomadag 2021: doe je ook mee aan onze online actie?

Op zaterdag 2 oktober a.s. is het Wereld Stomadag. Deze dag kunnen we natuurlijk niet ongemerkt...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu