Deel dit bericht

Financiële steun voor stoma scholing

De Stomavereniging heeft financiële steun gekregen van de Maag Lever Darm Stichting voor het ontwikkelen van de stomascholing. Christel van Batenburg, projectleider: “Mensen die het stomascholingsprogramma volgen, leren hoe zij kunnen omgaan met het leven met een stoma en hoe zij hulp kunnen zoeken wanneer dit nodig is. Ook krijgen stomaverpleegkundigen een betere inkijk in wat mensen die net een stoma hebben, bezighoudt en waar zij zich zorgen over maken”.

Leven met een stoma moet je leren

Jaarlijks krijgen 7.000 mensen een stoma. En leven met een stoma moet je leren. Daarom zet de Stomavereniging een Scholingsprogramma op voor mensen die net een stoma hebben. In dit programma komen allerlei aspecten aan bod die te maken hebben met het leven met een stoma. Zoals ‘Kan ik nog wel boodschappen doen?’, ‘Waar moet ik aan denken als ik op stap ga?’, ‘Hoe ga ik om met mijn stoma op het werk?’ en ‘Kan ik nog wel intiem zijn na aanleg van mijn stoma?’

Scholing door ervaringsdeskundigen

Mensen die zelf een stoma hebben, geven de scholing samen met stomaverpleegkundigen. De Stomavereniging verwacht dat mensen die de scholing volgen meer kennis krijgen over het leven met een stoma, waardoor zij geholpen worden om beter de eigen regie te voeren. Ook geeft het ruimte om andere mensen met een stoma te ontmoeten.

De scholing zal bestaan uit drie sessies van twee uur, waaraan maximaal 20 stomadragers deelnemen. Aan het eind van iedere sessie krijgen stomadragers opdrachten mee naar huis om het geleerde in de praktijk te brengen. Aan het eind van het project wordt de scholing geëvalueerd en bekeken of er nog aanpassingen nodig zijn.

Lees meer op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Meer artikelen

Stoma app
25 februari 2020

Wil jij meedenken over een nieuwe app voor stomadragers?

Het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) ontwikkelt een mobiele applicatie om mensen met een stoma...

Lees verder
Nieuws
belasting
18 februari 2020

Belasting: aftrek zorgkosten 2019

Leven met een stoma, pouch of ziekte brengt kosten met zich mee. Kosten voor medische zorg,...

Lees verder
Nieuws
Complicaties sww
18 februari 2020

Knelpuntenanalyse stoma hulpmiddelenzorg

In december 2019 vroegen we welke knelpunten worden ervaren in de stoma hulpmiddelenzorg. Maar...

Lees verder
Nieuws
menu