Deel dit bericht

Hoe verloopt veiligheidscontrole op Schiphol?

De zomervakantie komt er bijna aan en veel mensen gaan op reis met het vliegtuig. Wat zijn nu handige tips tijdens het vliegen? En hoever mag een veiligheidscontrole op Schiphol gaan bij mensen met een stoma? De Brigade Toezicht Beveiliging Burgerluchtvaart geeft antwoord.

Security Schiphol

Iedereen die wil vliegen of in het beveiligde gebied van Schiphol wil komen, moet nu eenmaal gecontroleerd worden. Ook alle mensen met een stoma. Dit kan ook betekenen dat u gefouilleerd moet worden. Schiphol streeft ernaar om dit proces zo snel mogelijk en weinig belastend te maken, ook voor stomadragers. Maar de beveiligingscontrole blijft wel altijd mensenwerk.

Security Scan

In 2015 zijn de veiligheidscontroles op Schiphol gewijzigd. Er zijn nu centrale plekken waar alle passagiers één voor één in een Security Scan – in de volksmond “bodyscan” – moeten staan. Deze Security Scan stelt onregelmatigheden op en rond het lichaam vast. De Security Scan detecteert meestal een stoma als een ‘onregelmatigheid’ op de scan. Het vaststellen van ‘een onregelmatigheid’, in dit geval een stoma, geldt voor Schiphol als een alarm. Er moet daarom een handeling verricht worden om dit alarm op te lossen: vaststellen dat iemand een stoma heeft en dat dit een normale situatie is. Dit gebeurt door middel van fouilleren.

Fouilleren

Moet u gefouilleerd worden en heeft u een stoma of andere medische beperking? Dan vindt het fouilleren plaats in een zogenaamde fouilleercabine om uw privacy te waarborgen. Sommige hokjes zijn niet meer dan een soort uitschuifkast met een gordijn. Ze zijn dus niet geluiddicht. Het is belangrijk dat de veiligheidscontroleur laat weten dat deze controle noodzakelijk is en dat u aangeeft dat u akkoord bent, mits de fouillering respectvol en deskundig wordt uitgevoerd.

In het geval van medisch hulpmiddelen (zoals stomamateriaal, maar ook een diabetespomp bijvoorbeeld), zal de beveiliger dikwijls het hulpmiddel moeten zien om vast te stellen dat het een gewone situatie is. Dit kan de stomadrager een onprettig gevoel geven, maar is dus wel noodzakelijk. Om dit te doen, hoeft u alleen maar uw bloes of trui iets op te trekken of de broeksknoop iets losser te doen. De stoma (of medisch hulpmiddel) dient zichtbaar te worden gemaakt, waarbij iets van de blote huid te zien zal zijn. Maar het volledig uittrekken van kleding, dat leidt tot het tonen van blote lichaamsdelen is niet toegestaan. Ook is het niet toegestaan dat de beveiliger aan uw stoma(zakje) zit.

Controle handbagage

Bij de controle van handbagage, waar bijvoorbeeld stomamateriaal in zit, helpt het als u dit meldt voordat uw bagage door de scan gaat. Als een tas dan extra onderzocht moet worden, kan de dienstdoende beveiliger daar rekening mee houden zodat het stomamateriaal niet in het zicht van iedereen uitgestald wordt. Ook kunt u vragen of een supervisor meekijkt.

Misverstanden voorkomen

Het kan voorkomen dat u problemen heeft met de gang van zaken. Vaak zijn mensen enigszins nerveus als ze op reis gaan en door de controle moeten en ook het dienstdoend personeel kan gestrest zijn waardoor misverstanden ontstaan. Wat kan helpen om de situatie goed te laten verlopen:

  • Meld voordat u de Security Scan ingaat dat u een stoma heeft
  • Uw stomapaspoort bij de hand houden

Er dient altijd een aparte fouillering te worden uitgevoerd. U kunt ervoor kiezen het erop aan te laten komen, maar het is wellicht verstandig om van tevoren te melden dat u een stoma (of medisch hulpmiddel) heeft.

Meer informatie

Wilt u meer handige tips voor reizen met een stoma? Lees dan onze folder Reizen of kijk naar onze andere folders. Of kijk op onze website bij het onderdeel Op reis

Meer artikelen

mari van vliet
2 december 2022

‘Morgen is er weer een dag. Dat is mijn devies’

‘Ik ben al bijna een halve eeuw ziek. Het begon op m’n achttiende, toen ik met vrienden op...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Yvonne Kreule 2
22 november 2022

Mijn leven is als een cadeautje

Hoho, rustig aan, krijgt ze vaak te horen. Yvonne Kreule (60) rent door het leven. Ze mag dan een...

Lees verder
9
InstagramNieuws
shutterstock_1397470610 (1)
10 november 2022

Kijk hier nog eens naar de presentatie Eet Je Fit

Kun je alles eten met een stoma? Jazeker, maar het is goed om op een aantal zaken te letten....

Lees verder
9
Instagram
menu