Deel dit bericht

Nieuwe techniek maakt stomazakjes geurvrij

De startup ‘Plasma Pendix’ uit Eindhoven ontwikkelt een nieuwe technologie waardoor stomazakken gegarandeerd geurvrij worden. Nu werken stomazakjes nog met een koolstoffilter die de geur neutraliseert. Maar die filters raken vaak verstopt en soms komt op onverwachte momenten toch nog geur vrij. Dit veroorzaakt veel ongemak en onzekerheid bij stomadragers. Een innovatief project dat mede dankzij de steun van de Stomavereniging subsidie heeft ontvangen uit het ‘Stimuleringsfonds Metropoolregio Eindhoven’.

Het product van Plasma Pendix vervangt de traditionele koolstoffilters door een plasma-technologie, die geurlekken en opgeblazen stomazakjes (ballooning) voorkomt. Dit zorgt voor een hele verbetering in kwaliteit van leven voor mensen met een stoma. Daarnaast helpt deze uitvinding de zorgkosten te verlagen voor zorgverzekeraars. Een win-winsituatie dus, volgens Job Beckers van Plasma Pendix.

Geen ballooning en pancaking meer

Voor de ontwikkeling van het nieuwe type stomazak, werkt de startup samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en VDL ETG Research. Het product bestaat uit een gas-regel-circuit dat de gasdruk in de stomazak reguleert. Hiermee worden ballooning (het opbollen van de stomazak) en pancaking (het aan elkaar vastplakken van de wanden van de stomazak) voorkomen. En dat alles zonder dat nare geurtjes ontsnappen.

Aanleiding voor de oplossing van Plasma Pendix was een gedetailleerde beschrijving van het ballooning probleem door stomadrager Rob Bossers. Op basis daarvan ontwikkelden Job Beckers en Gerrit Kroesen, beiden verbonden aan de faculteit technische natuurkunde van de Technische Universiteit Eindhoven, de benodigde plasma technologie.

Momenteel is Plasma Pendix druk bezig met het testen van het eerste prototype in het laboratorium en ook de octrooi-aanvraag is in volle gang. Op korte termijn is het bedrijf van plan om samen met een medische partij veldtesten te gaan doen. Wanneer dit product precies op de markt komt, is nog lastig te bepalen. Maar er wordt hard aan gewerkt om het zo spoedig mogelijk beschikbaar te stellen, zodat veel stomadragers hiervan gebruik kunnen maken.

Bron: Eindhovens Dagblad (14-1-2016)

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu