Deel dit bericht

Onderzoek naar chronische buikpijn door verklevingen

Arts-onderzoeker Richard ten Broek (RadboudUMC) ontving deze zomer een veni beurs voor onderzoek naar een nieuwe methode om verklevingen vast te stellen, genaamd Cine-MRI. Cine-MRI is een nieuwe dynamische MRI scan waarmee verklevingen kunnen worden opgespoord. Met deze scan kan in de toekomst worden onderzocht of pijnklachten daadwerkelijk door verklevingen worden veroorzaakt. Daarnaast helpt het in kaart brengen van de verklevingen bij het maken van de inschatting of een operatieve behandeling veilig mogelijk is.

Chronische buikpijn

Chronische buikpijn komt vaak voor na een operatie in de buik. Verklevingen zijn een veelvoorkomende oorzaak van deze pijn. In Nederland ontwikkelen naar schatting 30.000 patiënten per jaar chronische pijn na een buikoperatie, waarvan 15.000 door verklevingen. De diagnostiek en behandeling van verklevingen (adhesies) is moeilijk. En vaak worden verklevingen niet onderkent. Daarnaast is het opereren van verklevingen niet zonder risico’s.

Eerste resultaten cine-MRI

De onderzoeksgroep van dr. ten Broek publiceerde recent veelbelovende eerste resultaten van toepassing van cine-MRI bij de diagnose van chronische pijn (Am J Gastroenterol. 2018; online 27 juni). Maar er is nog veel onderzoek nodig om de techniek verder te ontwikkelen en doelmatig in te zetten voor patiënten met chronische buikpijn.

Meer artikelen

belasting
18 februari 2020

Belasting: aftrek zorgkosten 2019

Leven met een stoma, pouch of ziekte brengt kosten met zich mee. Kosten voor medische zorg,...

Lees verder
Nieuws
Complicaties sww
18 februari 2020

Knelpuntenanalyse stoma hulpmiddelenzorg

In december 2019 vroegen we welke knelpunten worden ervaren in de stoma hulpmiddelenzorg. Maar...

Lees verder
Nieuws
vegetables-nieuiwsbericht
18 februari 2020

Heb jij ervaring met een diëtist?

Heb je voedingsadvies gekregen van een stomaverpleegkundige én / of een diëtist? Wat zijn je...

Lees verder
Nieuws
menu