Deel dit bericht

Onderzoek naar chronische buikpijn door verklevingen

Arts-onderzoeker Richard ten Broek (RadboudUMC) ontving deze zomer een veni beurs voor onderzoek naar een nieuwe methode om verklevingen vast te stellen, genaamd Cine-MRI. Cine-MRI is een nieuwe dynamische MRI scan waarmee verklevingen kunnen worden opgespoord. Met deze scan kan in de toekomst worden onderzocht of pijnklachten daadwerkelijk door verklevingen worden veroorzaakt. Daarnaast helpt het in kaart brengen van de verklevingen bij het maken van de inschatting of een operatieve behandeling veilig mogelijk is.

Chronische buikpijn

Chronische buikpijn komt vaak voor na een operatie in de buik. Verklevingen zijn een veelvoorkomende oorzaak van deze pijn. In Nederland ontwikkelen naar schatting 30.000 patiënten per jaar chronische pijn na een buikoperatie, waarvan 15.000 door verklevingen. De diagnostiek en behandeling van verklevingen (adhesies) is moeilijk. En vaak worden verklevingen niet onderkent. Daarnaast is het opereren van verklevingen niet zonder risico’s.

Eerste resultaten cine-MRI

De onderzoeksgroep van dr. ten Broek publiceerde recent veelbelovende eerste resultaten van toepassing van cine-MRI bij de diagnose van chronische pijn (Am J Gastroenterol. 2018; online 27 juni). Maar er is nog veel onderzoek nodig om de techniek verder te ontwikkelen en doelmatig in te zetten voor patiënten met chronische buikpijn.

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu