Deel dit bericht

Ontwikkelingen coronavirus t/m 22 maart

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Het gaat daarbij om nieuws dat relevant is voor mensen met een stoma. Houd voor algemene informatie over besmettingsaantallen en maatregelen de website van het RIVM in de gaten. Op Thuisarts lees je wat je kunt doen als je klachten hebt. Je kunt bij vragen ook het landelijke informatienummer bellen: 0800-1351. Behoefte aan een luisterend oor, advies of extra hulp? Bel dan het noodnummer van het Rode Kruis: 070-4455888

6 Veelgestelde vragen over corona bij stoma en pouch

18 maart – Wij krijgen veel vragen over de gevolgen van het coronavirus, bijvoorbeeld voor de beschikbaarheid van stomamaterialen. Ook maken mensen zich zorgen of ze door hun stoma extra problemen kunnen krijgen bij besmetting. Wij hebben samen met artsen, stomaverpleegkundigen, leveranciers en fabrikanten belangrijke vragen van mensen met een stoma of pouch beantwoord. Je leest ze hier.

Bereikbaarheid en openingstijden Stomavereniging

18 maart – De medewerkers van de Stomavereniging werken – geheel in lijn met de landelijke maatregelen – voornamelijk vanuit huis. Daardoor is het Landelijk Bureau beperkt bereikbaar. Bellen kan ’s morgens van 9.30 uur tot 12. 30 uur naar nummer 030 – 634 39 10. Bel je na die tijd dan kun je de voicemail inspreken of je vraag/reactie mailen naar info@stomavereniging.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Gevolgen voor behandelingen bij kanker

18 maart – De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft samen met medisch specialisten een bericht geschreven over de gevolgen van corona voor behandelingen bij kanker. Soms kan een kankerbehandeling ervoor zorgen dat je weerstand slechter is, waardoor je meer kans hebt om zieker te worden als je het coronavirus krijgt dan iemand die gezond is. Je behandelend arts zou daarom kunnen adviseren om een chemo- of immunotherapie pas op een later moment op te starten, of om een operatie of bestraling uit te stellen.

Informatie voor mensen met spijsverteringsziekten

17 maart – De Maag Darm Lever Stichting heeft informatie voor mensen met een spijsverteringsziekte op de website staan, onder andere over de invloed van medicatie op het verloop van corona. Het algemene advies is: Stop niet zonder overleg met je arts met je medicatie. De CCUVN heeft informatie voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Aanvullende informatie patiënten: afspraken in het ziekenhuis

16 maart – Voor de veiligheid van (kwetsbare) patiënten kunnen afspraken en consulten worden omgezet naar telefonische of e-consulten. Je krijgt hierover bericht van je ziekenhuis. Planbare zorg wordt in veel ziekenhuizen uitgesteld vanwege het grote beslag op de zorgcapaciteit. Als dat voor jou van toepassing is krijg je daarover bericht van je ziekenhuis. Voor informatie die betrekking heeft op een specifieke kankersoort, verwijzen we door naar de bij NFK aangesloten kankerpatiëntenorganisaties. Indien zij verdere informatie beschikbaar hebben, vermelden zij dit op hun website. (Bron: NFK)

Aanvullende maatregelen corona

15 maart – Het kabinet heeft besloten de scholen en kinderdagverblijven tot 6 april te sluiten. Lees meer op Rijksoverheid. Ook voor sportclubs, restaurants en cafés gelden aanvullende maatregelen.

Alle bijeenkomsten en inloopdagen Stomavereniging geannuleerd

13 maart – In verband met het coronavirus heeft de Stomavereniging besloten om alle inloopdagen en/of vrijwilligersbijeenkomsten in het land te annuleren. Dit geldt in ieder geval tot half april. Hiermee geven wij gehoor aan de maatregelen van de overheid en het beleid van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) om de verspreiding van het coronavirus te remmen. De Stomavereniging hanteert, aanvullend op de richtlijnen van het RIVM, extra maatregelen rondom het coronavirus voor haar medewerkers en leden. Wij annuleren fysieke bijeenkomsten wanneer dit mogelijk is. Wij proberen zo onnodig risico te vermijden en de gezondheid van onze vrijwilligers, onze leden en die van artsen, verpleegkundigen en patiënten te beschermen.

Extra maatregelen tegen verdere verspreiding coronavirus

12 maart – In heel Nederland zijn extra maatregelen nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen die in Noord-Brabant zijn genomen, gelden nu voor heel Nederland. Mensen met een kwetsbare gezondheid krijgen het advies om grote groepen te vermijden en niet met het openbaar vervoer te reizen. Meer informatie over de maatregelen staat op de website van de Rijksoverheid.

Richtlijnen voor medewerkers en vrijwilligers

11 maart – De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), waar ook de Stomavereniging onderdeel van is, heeft coronarichtlijnen opgesteld voor medewerkers en vrijwilligers. Je vindt ze op de website van de NFK. De informatie wordt zonodig dagelijks bijgewerkt.

Nieuwe datum Stomadag Leiden?

11 maart – Helaas waren we genoodzaakt om de Stomadag op 7 maart in Leiden te annuleren. Het LUMC wilde vanwege de verspreiding van het coronavirus geen risico nemen en daar sloten wij ons uiteraard bij aan. Of en wanneer er een nieuwe Stomadag in Leiden komt, kunnen wij op dit moment nog niet zeggen. Wij wachten de ontwikkelingen af.

Steeds meer afspraken/bijeenkomsten in ziekenhuizen gaan niet door

11 maart – De Stomavereniging krijgt steeds meer berichten dat ziekenhuizen (ook buiten Noord-Brabant) voorlichtingsbijeenkomsten, inloopspreekuren en stomaspreekuren cancellen. Dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De maatregelen verschillen per ziekenhuis. Wij raden je aan om op de website of via social media accounts van het ziekenhuis te controleren of bijeenkomsten en spreekuren doorgaan.

Bijeenkomst inloophuis De Eik Eindhoven afgelast

11 maart – De inloopbijeenkomst van de regio Eindhoven op dinsdag 17 maart bij Inloophuis de Eik gaat niet door. Kijk voor meer informatie en nieuws op de website van De Eik.

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu