Deel dit bericht

Oordeel toiletten in treinen: geen ongelijke behandeling

Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat het ontbreken van toiletten in regionale treinen geen schending is van de mensenrechten. Wel adviseren zij de provincie Gelderland om de eis voor toiletten op te nemen in de volgende aanbesteding. Het College doet deze aanbeveling in zijn rol als toezichthouder op de naleving van het VN-verdrag handicap.

Tegemoetkoming aan de klacht 

Met deze opvatting komt het College in belangrijke mate tegemoet aan twee vrouwen die Connexxion, Hermes en Arriva hadden aangeklaagd omdat ze geen toiletten hebben in hun treinen. De twee vrouwen waren naar het College gestapt omdat ze kampen met een aandoening waardoor ze regelmatig van het toilet gebruik moeten maken.

De vrouwen werden gesteund in hun klacht door diverse patiëntenorganisaties zoals de Patiëntenfederatie, MS vereniging Nederland, Bekkenbodem4All, Stomavereniging, Colitis en Ulcerosa Vereniging (CCUVN) en de Toiletalliantie. Met ondersteuningsbrieven hebben deze organisaties duidelijk gemaakt dat dit probleem een veel grotere groep mensen treft.

Teleurgesteld

Stichting TreinenMetToiletten is teleurgesteld dat de huidige wetgeving niet toereikend is om toiletten in de trein verplicht te stellen. Aanbieders van openbaar vervoer zijn weliswaar verplicht om doeltreffende aanpassingen te verrichten, maar in de wet staat niet expliciet vermeld dat een toegankelijk voertuig over sanitaire voorzieningen moet beschikken.

Verantwoordelijkheid

Hoewel er wettelijk gezien geen sprake is van discriminatie, vraagt het College wel aan de provincie om de eis voor voldoende toiletten op de nemen in de volgende aanbesteding. Daarnaast heeft het College de regionale vervoerders nadrukkelijk gewezen op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van het verzekeren van de toegankelijkheid van treinen.

Bron

Treinen met toiletten
College voor de Rechten van de Mens

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu