Deel dit bericht

Resultaten onderzoek gevolgen corona

Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, krijgen steeds meer mensen te maken met afgezegde afspraken in het ziekenhuis, bij de specialist of huisarts. De Stomavereniging vroeg in de eerste week van april 2020 aan mensen met een stoma of pouch wat de gevolgen van die maatregelen voor hen zijn. 1.419 mensen vulden de vragenlijst in.

Belangrijkste resultaten

10% van de respondenten heeft te maken met afspraken die zijn afgezegd vanuit het ziekenhuis. Bij tweederde gaat het om een afspraak bij de medisch specialist. Daarnaast heeft nog eens 11% zelf een afspraak afgezegd of overweegt dit te doen omdat ze bang zijn voor besmetting. Ruim een kwart maakt zich zorgen over eventuele nadelige gevolgen van het uitstel van de afspraak. Het gaat daarbij vooral om mensen die last hebben van pijnklachten, een parastomale hernia of huidproblemen én om mensen die al (langer) wachten op een operatie.

Telefonisch consult

De helft van de mensen bij wie de afspraak werd afgezegd, kreeg een alternatief geboden. Meestal was dat een telefonisch consult. Bij het merendeel werd hiermee de hulpvraag opgelost. Voor diegenen waarbij dit niet het geval is, wordt het vaakst hulp gevraagd van een medisch specialist of de stomaverpleegkundige. De hulpvraag hangt dan bijvoorbeeld samen met onderliggend lijden (kanker of IBD), omdat nog niet zolang geleden de stoma is aangelegd of er is een beoordeling door een arts nodig.

Zorgen

Tweederde geeft aan dat zij zullen bellen naar de stomaverpleegkundige als er een probleem is waar ze hulp bij nodig hebben, al geeft het merendeel wel aan eerst zelf te zoeken naar een oplossing. Een kwart maakt zich zorgen dat mocht zich een probleem voordoen, ze niet geholpen zouden worden. Zorgen kunnen worden weggenomen door het geven van duidelijkheid.

Meer artikelen

Peggy Hesseling
13 oktober 2021

‘Ik ga in de overlevingsstand’

Peggy Hesseling (37), vrijwilliger bij StomaJong, besteedt haar beperkte energie bewust. ‘Ik...

Lees verder
9
InstagramNieuwsVooruitgang
vacature
11 oktober 2021

Gezocht: Belangenbehartiger (28 uur per week)

Ben jij op zoek naar een dynamische functie waarbinnen je op een breed en divers terrein opereert?...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Wereld Stomadag 2021
22 september 2021

Wereld Stomadag 2021: doe je ook mee aan onze online actie?

Op zaterdag 2 oktober a.s. is het Wereld Stomadag. Deze dag kunnen we natuurlijk niet ongemerkt...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu