Deel dit bericht

Resultaten onderzoek gevolgen corona

Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, krijgen steeds meer mensen te maken met afgezegde afspraken in het ziekenhuis, bij de specialist of huisarts. De Stomavereniging vroeg in de eerste week van april 2020 aan mensen met een stoma of pouch wat de gevolgen van die maatregelen voor hen zijn. 1.419 mensen vulden de vragenlijst in.

Belangrijkste resultaten

10% van de respondenten heeft te maken met afspraken die zijn afgezegd vanuit het ziekenhuis. Bij tweederde gaat het om een afspraak bij de medisch specialist. Daarnaast heeft nog eens 11% zelf een afspraak afgezegd of overweegt dit te doen omdat ze bang zijn voor besmetting. Ruim een kwart maakt zich zorgen over eventuele nadelige gevolgen van het uitstel van de afspraak. Het gaat daarbij vooral om mensen die last hebben van pijnklachten, een parastomale hernia of huidproblemen én om mensen die al (langer) wachten op een operatie.

Telefonisch consult

De helft van de mensen bij wie de afspraak werd afgezegd, kreeg een alternatief geboden. Meestal was dat een telefonisch consult. Bij het merendeel werd hiermee de hulpvraag opgelost. Voor diegenen waarbij dit niet het geval is, wordt het vaakst hulp gevraagd van een medisch specialist of de stomaverpleegkundige. De hulpvraag hangt dan bijvoorbeeld samen met onderliggend lijden (kanker of IBD), omdat nog niet zolang geleden de stoma is aangelegd of er is een beoordeling door een arts nodig.

Zorgen

Tweederde geeft aan dat zij zullen bellen naar de stomaverpleegkundige als er een probleem is waar ze hulp bij nodig hebben, al geeft het merendeel wel aan eerst zelf te zoeken naar een oplossing. Een kwart maakt zich zorgen dat mocht zich een probleem voordoen, ze niet geholpen zouden worden. Zorgen kunnen worden weggenomen door het geven van duidelijkheid.

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu