Deel dit bericht

Stoma on Tour 2018: functioneringsgericht voorschrijven

Dit voorjaar stond functioneringsgericht voorschrijven centraal bij Stoma on Tour 2018. De tour, georganiseerd door de V&VN, afdeling stomaverpleegkundigen was een groot succes. Op zes locaties in het land spraken bijna driehonderd stomaverpleegkundigen met elkaar over deze nieuwe ontwikkeling.

‘De tijd is voorbij dat we als stomaverpleegkundigen een hulpmiddel uit ons hoofd voorschrijven. Nu is er een module waarin is vastgelegd hoe we een stomahulpmiddel voorschrijven. Niet omdat we het niet goed doen, maar om te zorgen dat mensen met een stoma op alle plaatsen in het land op dezelfde manier geholpen worden als ze een hulpmiddel nodig hebben.’

Workshop over voorschrijven

Met deze opening startte de V&VN Stomaverpleegkundigen de Stoma on Tour 2018. Bijna driehonderd stomaverpleegkundigen deden mee aan de workshop over functioneringsgericht voorschrijven van stomahulpmiddelen. Ze kregen een casus over parastomale hernia bij een stoma. Hoe werkt het functioneringsgericht voorschrijven als iemand hier last van heeft? Met de Module Stoma Hulpmiddelen – nu nog als papieren versie – in de hand werd gekeken welk hulpmiddel het functioneringsprobleem van die persoon oplost. Kern van de nieuwe module is dat iemands functioneren centraal staat in plaats van de producten die voorhanden zijn.

Digitale tool

De stomaverpleegkundigen kunnen zich goed vinden in de uitgangspunten van het functioneringsgericht voorschrijven, zo blijkt tijdens de Stoma on Tour 2018. ‘Hopelijk komt er snel een digitale versie’, aldus een van de deelnemers aan de workshop. ‘Dan kun je makkelijk doorklikken en zie je alleen op je scherm wat relevant is.’ Het is nog niet bekend wanneer de digitale versie klaar is, de financiering is nog niet helemaal rond. Een versie voor patiënten is in de maak.

Meer weten?

De afspraken over functioneringsgericht voorschrijven staan in de Module Stoma Hulpmiddelen en zijn vastgelegd in het Kwaliteitsregister van het Zorginstituut Nederland. De afspraken zijn gemaakt tussen de Stomavereniging, stomaverpleegkundigen, medisch speciaalzaken, fabrikanten en zorgverzekeraars.

Meer artikelen

vtgng mrt int
6 mei 2021

‘Ik heb geluk met een goede verzekering’

In elke editie van Vooruitgang laten we je kennismaken met een stomadrager in een ander land....

Lees verder
0
Vooruitgang
NFK_DJE_Neuropathie_Visual
4 mei 2021

Vooraf informeren over neuropathie loont

Als mensen voorafgaand aan hun behandeling bij kanker worden geïnformeerd over neuropathie,...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Portretten voor nieuwe huisstijl Nederlandse Stomavereniging
30 april 2021

Neem contact op met de bezoekdienst

Heb of krijg je een stoma en wil je meer weten over de impact op je dagelijks leven? Maak dan een...

Lees verder
9
Instagram
menu