Deel dit bericht

Stomazorg thuis; moet het overal beter?

Ons bericht over stomazorg thuis eind juni 2018 deed bij u veel stof opwaaien. Uit onderzoek van de Stomavereniging van eind 2017 bleek namelijk dat stomazorg in het ziekenhuis beter wordt gewaardeerd dan stomazorg thuis. En dat terwijl er een steeds grotere druk is om mensen weer snel naar huis te laten gaan na een operatie.

Reacties

U stuurde ons zowel positieve als negatieve ervaringen met de thuiszorg die u zelf kreeg, een greep uit de reacties:

  • Ik heb in het ziekenhuis helemaal geen begeleiding gehad en ik wist niet hoe ik een stomazakjes moest legen. De thuiszorg zei dat ik in het ziekenhuis had moeten leren hoe je een stoma verzorgt, terwijl in het ziekenhuis werd gezegd dat de thuiszorg me dit zou leren. Was echt heel vreselijk.
  • Ik vind het te gemakkelijk om die goedwillende verpleegsters van de thuiszorg, die 2x per jaar een stomadrager in de verzorging hebben, overal de schuld van te geven. Bij mij liep ook niet alles vlekkeloos, maar ze hadden allemaal het beste met mij voor en waren ook allemaal van goede wil.
  • Ik heb betere ervaringen met de stomaverpleegkundige in het ziekenhuis dan met degenen die thuis zijn geweest. De meeste verpleegkundigen die je thuis krijgt hebben helaas niet veel verstand van zaken.
  • De kennis thuis is veel slechter. Jammer…. Ik heb zelfs aangeboden leerlingen hun handtekening voor stomazorg op mij te laten halen omdat er bijna geen patiënten zijn. Maar nooit de vraag gekregen…
  • Klopt zoals in het artikel staat. Je krijgt meerdere thuiszorgers, met wisselende meningen. Maar ondanks dat heb ik heel goede ervaringen met thuiszorg.

Waar moet goede stomazorg aan voldoen?

Het bericht over de stomazorg in de thuissituatie werd gepubliceerd naar aanleiding van de lancering van de kwaliteitscriteria. Hierin staat hoe goede stomazorg er volgens stomadragers uit zou moeten zien “Deze criteria zijn al jaren beschikbaar voor de stomazorg in ziekenhuizen. Het werd de hoogste tijd om deze criteria ook voor de stomazorg thuis te maken” aldus Anne Braakman, directeur van de Stomavereniging.

De Stomavereniging pleit voor betere afspraken met organisaties die thuis stomazorg leveren. Het gaat om de volgende vijf afspraken:

  • Verpleegkundigen werken volgens de afspraken in de Evidence Based Richtlijn Stomazorg en in de Module Stoma Hulpmiddelen.
  • Organisaties die betrokken zijn bij de stomazorg, stemmen onderling met elkaar af. Het is daarbij voor de stomadrager te allen tijde duidelijk wie het eerste aanspreekpunt is wanneer het gaat om de zorg rondom de stoma.
  • Wanneer er twijfels zijn over de stomahulpmiddelen, of er doen zich problemen of complicaties voor, dan wordt contact opgenomen met de stomaverpleegkundige uit het ziekenhuis.
  • Verpleegkundigen kunnen ondersteunen bij het bestellen van de stomamaterialen.
  • Verpleegkundigen in de thuiszorg nemen minimaal éénmaal per jaar deel aan een regionale bijeenkomst of scholing. Verpleegkundigen kijken regelmatig bij elkaar mee hoe in de thuissituatie wordt gehandeld.

Oproep tot samenwerking

De Stomavereniging stuurde een brandbrief naar alle betrokken partijen bij de stomazorg, waaronder stomaverpleegkundigen, thuiszorgorganisaties, zorgverzekeraars, medisch speciaalzaken en fabrikanten. Hierin geeft de Stomavereniging aan zich de komende jaren in te willen zetten om de stomazorg in de thuissituatie te helpen verbeteren en om dit samen te doen. Een verandering bereik je namelijk niet alleen.

Meer informatie

We houden u op de hoogte over onze acties om kwaliteitsverbetering bij de thuiszorg te realiseren. Vindt meer informatie over dit onderwerp via onderstaande links:

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu