Deel dit bericht

Ziekenhuiswerkbezoeken voor betere stomazorg

De stomavereniging vindt het belangrijk dat ziekenhuizen goede stomazorg leveren. Om hen daarbij te helpen, gaat beleids-medewerker Christel van Batenburg samen met een vrijwilliger van de stomavereniging op werkbezoek. Soms vragen ziekenhuizen hier zelf om. De stomavereniging benadert deze instellingen ook actief als daar aanleiding voor is, als er bijvoorbeeld klachten binnen-komen over de stomazorg in een ziekenhuis.

Minimale normen

De stomavereniging toetst of ziekenhuizen voldoen aan de minimale normen voor goede stomazorg. Die normen zijn opgesteld door mensen met een stoma, stomaverpleegkundigen en medisch specialisten. De resultaten zijn hier te zien (klik).

Voldoet een ziekenhuis niet en krijgt het geen groen vinkje, dan neemt de stomavereniging contact op. Ook vraagt de stomavereniging mensen met een stoma naar hun ervaringen. Dit gebeurt met vragenlijsten om de stomazorg tussen ziekenhuizen te vergelijken. Hieruit blijkt dat veel ziekenhuizen het goed doen. Sommige ziekenhuizen steken er zelfs met kop en schouders bovenuit. Een klein aantal ziekenhuizen doet het minder goed. Met deze laatste groep gaat de stomavereniging graag in overleg. In Vooruitgang van maart leest u straks over een werkbezoek aan het Diakonessenhuis in Utrecht.

Bereikbaarheid

Onlangs gingen Van Batenburg en een vrijwilliger van de stomavereniging op bezoek bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het ziekenhuis scoort gemiddeld lager dan andere ziekenhuizen en had ook het groene vinkje van de Stoma Zorgwijzer niet gekregen. Tijdens het werkbezoek werd onder andere besproken waar het UMCG aan gewerkt heeft om de stomazorg te verbeteren. Een van de punten waar het ziekenhuis minder goed op scoort is de bereikbaarheid. De stomavereniging legde uit wat de gevolgen kunnen zijn van het niet altijd bereikbaar zijn. Er is afgesproken dat het UMCG eraan gaat werken de bereikbaarheid 24/7 goed te regelen.

Door elkaar te ontmoeten zijn kortere lijntjes ontstaan; in de regio weten het ziekenhuis en de vertegenwoordigers van de stomavereniging elkaar nu te vinden.

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu