Deel dit bericht

Zorgkosten terugkrijgen via belastingaangifte: Zo doe je dat

Leven met een stoma, pouch of ziekte kan duur zijn. Je hebt mogelijk extra kosten voor medicatie, hulpmiddelen en nog veel meer. Een deel van die kosten kun je terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt aangifte doen vanaf 1 maart 2021. Je doet aangifte over het jaar 2020.

In dit artikel vind je een kort stappenplan hoe je je zorgkosten kunt terugkrijgen via je belastingaangifte. Let op! Er gelden allerlei regels, die per onderdeel kunnen verschillen. Zorgkosten aftrekken is daarom niet altijd eenvoudig. Wil je graag hulp? Hier vind je een lijst met organisaties die kunnen helpen.

Je kunt aangifte doen vanaf 1 maart t/m 1 mei 2021. Lukt dit niet? Dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Bel hiervoor naar de Belastingtelefoon 0800-0543. Wil je meer weten? Kijk dan op Meerkosten.nl voor uitgebreide, gedetailleerde informatie.

Stap 1: Doe aangifte

Ga naar www.belastingdienst.nl en log in met je DigiD

 • Klik op ‘Inkomstenbelasting’
 • Klik op ‘Belastingjaar 2020’
 • Klik op ‘Aangifte inkomstenbelasting doen’

Stap 2: Controleer je gegevens

De Belastingdienst heeft je persoonlijke gegevens alvast ingevuld. Controleer deze gegevens. Pas ze aan als ze niet kloppen.

Stap 3: Vink zorgkosten aan

Je komt nu in het tabblad ‘Uitgaven’:

 • Vink zorgkosten aan. Heb je nog andere aftrekposten? Vink die ook aan.
 • Klik op akkoord. Je komt in het tabblad ‘Zorgkosten’.

In het bovenste witte veld staat voor wie je de zorgkosten mag aftrekken. In het tweede veld staat het drempelbedrag. Alleen als je (samen met je fiscale partner) in totaal meer zorgkosten hebt dan de drempel, blijft er aftrek over. De drempel is afhankelijk van je inkomen. De Belastingdienst heeft het bedrag alvast voor je ingevuld. Je hoeft de drempel dus niet zelf uit te rekenen.

Voorwaarden

Voor de aftrek van zorgkosten gelden een aantal regels. Zo moet je de kosten in 2020 zelf betaald hebben. Kreeg je een vergoeding? Dan kun je dat deel niet ook nog eens aftrekken. Verder gelden er per onderdeel van de aftrek telkens andere regels.

Wat is aftrekbaar?

In het onderste blauwe veld van het tabblad Zorgkosten staan de posten die aftrekbaar zijn. Posten die niet in dit lijstje staan, zijn dus niet aftrekbaar. Eigen bijdragen voor zorg zijn nooit aftrekbaar. Ook niet als het gaat om een eigen bijdrage voor zorg, voorzieningen of hulpmiddelen die wel in het lijstje staan. Toch blijven er vaak kosten over die je wel kunt aftrekken. Het loont dus de moeite om het lijstje na te lopen. Kijk bij elke post of je kosten gemaakt hebt die hierbij passen.

Stap 4: Ze je kosten op een rijtje

Controleer de verschillende posten:

 • Geneeskundige hulp
 • Reiskosten ziekenbezoek
 • Hulpmiddelen
 • Vervoerskosten door ziekte of invaliditeit
 • Extra uitgaven voor kleding en beddengoed
 • Afschrijvingen op uitgaven voor 2014 voor rolstoel, scootmobiel of woningaanpassing
 • Extra gezinshulp
 • Dieet op voorschrift van een dokter of diëtist

Meer informatie over deze aparte posten vind je op www.meerkosten.nl.

Let op: Bewaar alle facturen, bonnetjes of kopietjes van afspraken met medisch hulpverleners over bovenstaande posten overzichtelijk in een map. De Belastingdienst kan om een onderbouwing vragen. Kun je die niet geven, dan zal de inspecteur de aftrek niet accepteren.

Stap 5: Verdeel de aftrek (alleen voor fiscale partners)

Ben je fiscale partners? Dan kun je in het tabblad ‘Verdelen’ het totaalbedrag aan zorgkosten dat je samen mag aftrekken, verdelen. Je mag dit zo doen zodat je het meeste belastingvoordeel hebt.

 • Zet een bedrag in het witte vakje onder ‘uw deel’.
 • Klik op ‘Belasting berekenen’. Je krijgt nu te zien hoeveel geld jij en je fiscale partner terugkrijgen.
 • Probeer dit nog een keer met een ander bedrag. Probeer dit net zo lang tot je de meest gunstige verdeling hebt gevonden.
 • Klik op Akkoord.

Stap 6: Bekijk het resultaat

Klik op ‘overzicht belasting en premies’ in het menu links in beeld. Je krijgt dan precies te zien hoeveel belastinggeld je terugkrijgt op basis van de gegevens die je hebt ingevuld.

Stap 7: Onderteken de aangifte

Loop alle gegevens nog eens door. Klopt alles? Onderteken dan de aangifte met je DigiD. Sla de aangifte op je computer op of print hem uit voor later gebruik. Doe dat vóórdat je uitlogt!

Meer informatie

Wil je meer informatie over de belastingaangifte en aftrek van zorgkosten? Kijk dan op de website www.meerkosten.nl.

Tekst: Kees Dijkman. Deze informatie wordt u aangeboden door het Netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in). De tekst is met de meeste zorgvuldigheid samengesteld, maar u kunt er geen rechten aan ontlenen.

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu