Deel dit bericht

Zorgverzekering 2023 – maak de juiste keuze

Het is weer tijd om na te denken over je zorgverzekering. Tot en met 31 december dit jaar kun je nog overstappen. Wat verandert er in 2023 aan je zorgverzekering als je een stoma of pouch hebt? Hoe hoog is de verwachte zorgpremie komend jaar en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico? Dat en meer vind je in dit artikel.

Premies zorgverzekering 2023

De verschillen in premies zijn nog nooit zo groot geweest als komend jaar. Daarom kan het lonen om je huidige zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod. Kijk hier voor een actueel overzicht van alle premies.

Eigen risico

Hulpmiddelen voor blaas- en darmproblemen worden vergoed uit de basisverzekering. Hierdoor heb je recht op 100% vergoeding van de kosten voor je hulpmiddelen, zonder dat je een aanvullende verzekering nodig hebt. Maar het betekent ook dat de kosten meetellen voor je jaarlijkse eigen risico van (minimaal) € 385,-.

Gecontracteerde zorg vs niet-gecontracteerde zorg

Er wordt in 2023 nog meer ingezet op gecontracteerde zorg. Zorgverzekeraars maken directe afspraken met de zorgverlener of de zorginstelling. Voor jou geldt dat je gebruik moet maken van deze zorg en niet kunt kiezen voor een andere zorgverlener of -instelling waar de verzekeraar geen afspraken mee heeft. 

Om die keuzevrijheid wel te hebben, kun je de iets duurdere restitutieverzekering nemen. Dan kun je overal terecht. Hierbij betaal je de zorg eerst zelf, waarna je je kosten bij je zorgverzekering declareert. Vaak krijg je hier een lagere vergoeding voor. 

Kortom, je hebt net als in 2022 keuzevrijheid, maar de restitutieverzekering zal voor stomadragers in de praktijk aanmerkelijk duurder zijn. 

Als je zeker wilt weten of je hulpmiddelen vergoed worden, doe je er goed aan contact op te nemen met de leverancier of verzekeraar.

Aanvullend verzekerd bij a.s.r.? Ze vergoeden Sterk met Stoma

Wil je graag zelfverzekerder en vrijer in het leven staan? Sterk met Stoma helpt je hierbij. Dit is een uniek, online veerkrachtprogramma, dat de Stomavereniging samen met Coloplast ontwikkelde. Ben je aanvullend verzekerd bij a.s.r? Als enige verzekeraar biedt a.s.r Sterk met Stoma inclusief coaching aan. 

Hoe werkt Sterk met Stoma? Na een persoonlijk intakegesprek met jouw coach krijg je toegang tot inspirerende video’s, webinars, en podcasts van andere stomadragers. Hierna ga je zelf aan de slag met praktische oefeningen om jouw veerkracht te vergroten. Want ook met een stoma kun je fit blijven en je leven leiden zoals jíj dat wilt.

Lidmaatschap van Stomavereniging vergoed

Wist je dat sommige zorgverzekeraars (een deel van) de lidmaatschapskosten van de Stomavereniging vergoeden vanuit de aanvullende verzekering? Bekijk of dat ook geldt bij je huidige of toekomstige zorgverzekeraar op dit overzicht van Patiëntenfederatie Nederland.

Meer artikelen

Sam Schröder gaat voor goud (Facebook-bericht (Liggend)) (1024 x 683 px)
5 juni 2023

Sam Schröder gaat voor goud op Roland Garros

Sam Schröder (23 jaar oud) is ex-darmkankerpatiënt en heeft al vele sportieve prestaties op zijn...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Een nieuwe maand, een nieuwe volle agenda
31 mei 2023

Een nieuwe maand, een nieuwe volle agenda

Een nieuwe maand, een nieuwe agenda vol met online bijeenkomsten, activiteiten en inloopochtenden....

Lees verder
9
InstagramNieuws
Stel al je vakantievragen tijdens de chatsessie met stomaverpleegkundigen Ronald
30 mei 2023

Stel al je vragen over lekkages in de chatsessie met stomaverpleegkundige Ronald

Op woensdag 12 juli 2023 van 19.00 tot 20.00 uur organiseert de Stomavereniging een chatsessie met...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu