Deel dit bericht

Zorgverzekeringen 2020

Vanaf november is het weer tijd om na te denken over je zorgverzekering. Wat verandert er in 2020 aan je zorgverzekering als je een stoma of pouch hebt? Hoe hoog is de verwachte zorgpremie komend jaar en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico? Dat en meer vind je in dit artikel.

Stomamateriaal blijft vergoed vanuit basisverzekering

Net als voorgaande jaren, blijft stomamateriaal (plakken en zakken) vergoed vanuit de basisverzekering. Let op dat het eigen risico ook gebruikt wordt voor het bestellen van stomamateriaal. Als je het eigen risico hebt betaald, wordt de rest van het stomamateriaal weer vergoed uit je zorgverzekering. Voor 2020 blijft het eigen risico gelijk, namelijk €385,00.

Zorgpremie

Alle zorgverzekeraars hebben hun zorgpremies voor 2020 bekendgemaakt. Sommige zorgverzekeraars hebben hun premie verlaagd zoals CZ en VGZ. Anderen hebben hun premie verhoogd zoals Menzis en DSW. Kijk voor het overzicht op zorgwijzer.nl. Kijk goed of je zorgverzekeraar en je polis nog wel bij je past. Wil je overstappen? Doe dit dan vóór 1 januari 2020.

Functioneringsgericht voorschrijven

Bij stomazorg staat functioneringsgericht voorschrijven centraal. Dat wil zeggen dat je recht hebt op stomamateriaal en hulpmiddelen dat bij jou past. Deze afspraken rondom functioneringsgericht voorschijven gelden ook in 2020. Bekijk ook het pamflet ‘Stomamaterialen en hulpmiddelen: wat moet je weten?’. Dit pamflet bevat de 10 belangrijkste vragen en antwoorden over stomamaterialen en hulpmiddelen.

Vergoeding hulpmiddelen

Gebruik je hulpmiddelen zoals een steunband, removerdoekjes, wegwerpzakjes, onderleggers of onsteriele gaasjes? Dit wordt misschien niet altijd vergoed. Laat je goed informeren en kijk naar de hulpmiddelenreglementen. Misschien zijn niet alle hulpmiddelenreglementen op onze website up-to-date. Vraag bij je zorgverzekering naar de laatste stand van zaken.

Kan ik elke leverancier kiezen?

Dit hangt af van de soort polis die je hebt bij je zorgverekeraar. Bij een restitutiepolis ben je vrij om de leverancier van jouw keuze te kiezen. Bij een naturapolis kun je je wenden tot een leverancier waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Controleer of je zorgverzekeraar ook in 2020 een contract heeft met jouw leverancier of zorgverlener.

Kies je voor een leverancier waar jouw zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan kan het zijn dat je een deel van de kosten niet vergoed krijgt. Informeer dus altijd bij jouw zorgverzekeraar of die een contract heeft met de leverancier van jouw keuze en op welke wijze de gekozen leverancier jouw declaraties zal behandelen.

Zorgtoeslag

In 2020 stijg de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden met €67,- en met €95,- voor meerpersoonshuishoudens.

Halvering collectieve korting

De korting op de collectieve zorgverzekering wordt in 2020 verlaagd van 10% naar maximaal 5%. Het loont dus om je zorgverzekering te vergelijken, omdat je misschien zonder collectief goedkoper uit bent.

Vragen of klachten over je zorgverzekering?

Heb je een vraag of klacht over de vergoeding van je stomamateriaal of hulpmiddelen? En kom je er niets uit met je zorgverzekeraar? Dan kun je de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) aanschrijven. Hier vind je meer informatie over de procedure.

Meer informatie over zorgverzekeringen

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu