Deel deze pagina

Stoma App

De mobiele applicatie “Stoma App’ is door het Amsterdam Medisch Centrum locatie AMC ontwikkeld samen met de Stomavereniging, Stichting Stomaatje, V&VN Stomaverpleegkundigen, de Maag Lever Darm Stichting en het SIDN fonds. Het doel van de app is om volwassenen met een stoma beter te informeren en steun te bieden door direct en veilig lotgenotencontact.

De Stoma App is ontwikkeld samen met stomadragers en zorgverleners. De inhoud van deze app is gebaseerd op de Nederlandse richtlijn Stomazorg. De app is uitvoerig technisch getest en voldoet aan alle Europese richtlijnen en veiligheidsnormen voor medische hulpmiddelen. De app is daarmee dus ook een volwaardig medisch hulpmiddel. En gratis!

Voor wie is de Stoma App?

De Stoma App is voor iedereen gratis beschikbaar. Zowel mensen die binnenkort een stoma krijgen of net hebben gekregen als mensen die al jaren een stoma hebben kunnen mogelijk geholpen zijn door de app.

Wat doet de Stoma App?

De Stoma App biedt onder andere:

  • een informatieve bron, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten
  • overzicht van geschikte buikspieroefeningen
  • handige tips en trucs
  • een veilig platform voor lotgenotencontact, waarin het mogelijk is om te kunnen chatten met lotgenoten.
  • een Stoma Reispaspoort, beschikbaar in 19 talen

De app in onderzoeksverband

Graag willen we weten of het gebruik van de Stoma App mensen ook écht helpt. Daarom lopen er twee onderzoeken; de Stoma APPtimalisatie Studie; (ileostoma en colostoma) en de Urostoma APPtimalisatie Studie (urostoma); waarbij een iets andere versie van de Stoma App wordt gebruikt. De studies onderzoeken verschillende methodes van informatievoorziening en begeleiding via een app. Onderzocht wordt, door welke informatie de patiënt zich beter geïnformeerd en ondersteund voelt, en ook beter wordt geactiveerd in de weg naar herstel.

De hoofdonderzoeker van beide studies is Prof. dr. M.P. Schijven, chirurg in het AMC. Meer weten? Neem dan contact op met de arts-onderzoeker, Drs. Sebastiaan van der Storm.

Kan ik meedoen met de Stoma APPtimalisatie of Urostoma APPtimalisatie studie?

Wordt u binnenkort geopereerd en gaat u (mogelijk) een stoma krijgen? Dan kunt u wellicht meedoen aan de studie!

Als u hieraan meedoet zal de zorg rondom de operatie niet anders zijn dan normaal.

Download hier de Stoma App

Contact

Heb je vragen over de app of over het onderzoek? Neem dan contact op met arts-onderzoeker Drs. Sebastiaan van der Storm.

Meer informatie over Stoma App

menu