Deel deze pagina

Lotgenotencontact in de Stoma App

Op een veilige manier, zonder dat uw naam en telefoonnummer gedeeld wordt, is het mogelijk om contact te hebben met andere stomadragers. Zo kunnen mensen die een stoma krijgen of net hebben gekregen, advies vragen aan een lotgenoot die vrijwillig heeft aangegeven om een ‘maatje’ te willen zijn. Een lotgenoot adviseert hierbij vrijwillig, wanneer het hem of haar uitkomt, zonder tussenkomst van zorgprofessionals, in reactie op een hulpvraag. Het contact tussen lotgenoten is geheel privé, en kan door iedere lotgenoot ook altijd weer beëindigd worden. Goed om te weten: de hele chat wordt dan veilig gewist en nergens opgeslagen of bewaard; dus ook niet op het toestel van de ándere lotgenoot.

Hoe werkt het contact?

Nadat u zich heeft aangemeld als lotgenoot kunnen andere stomadragers u een koppelingsverzoek sturen. Alleen stomadragers die bij u ‘passen’ (soort stoma, reden stoma, leeftijd en geslacht) kunnen u een koppelingsverzoek sturen. Pas nadat u het koppelingsverzoek heeft geaccepteerd kan het chatgesprek beginnen. Het chatten in de Stoma App lijkt erg op WhatsApp, echter kunnen er alleen berichtjes verstuurd worden (dus geen foto’s, video’s’ ect). U kunt altijd besluiten om het gesprek te stoppen, verwijderen of de stomadrager te blokkeren.

In de eerste fase zult u alleen contact krijgen met stomadragers die meedoen aan het wetenschappelijk onderzoek. Pas als het onderzoek is afgerond kan iedereen met een stoma contact zoeken met een lotgenoot.

Wie heeft er toegang tot het lotgenotencontact?

Iedereen die een stoma heeft of binnenkort krijgt, kan zich vast aanmelden voor het lotgenotencontact. Wilt u zich aanmelden? Vul dan aanmeldformulier en laat deze ondertekenen door een BIG-registreerde zorgverlener (chirurg, uroloog, huisarts, stomaverpleegkundige ect.). Hiermee bevestigd uw zorgverlener dat u daadwerkelijk een stoma heeft of krijgt.

Hoe meld ik mij aan als lotgenoot?

1. Download het aanmeldformulier en laat deze ondertekenen door een BIG-registreerde zorgverlener.

2. Stuur het formulier op naar stomaapptimalisatie@gmail.com onder vermelding van “Aanmelden lotgenoot”.

3. Meld in de Stoma App met hetzelfde mailadres aan, waarmee u het aanmeldformulier heeft op gestuurd

4. Binnen drie werkdagen krijgt u toegang tot het lotgenotencontact. U krijgt hiervan geen bevestiging.

Waarom krijg ik alleen toegang met een bevestiging van een BIG-geregistreerde zorgverlener?

Het platform voor lotgenotencontact is een veilige omgeving. Alleen mensen die een stoma hebben of krijgen wordt toegang versterkt tot het platform. Omdat we écht zeker willen weten dat iedereen die zich aanmeldt als lotgenoot ook een stoma heeft, of er een gaat krijgen, vragen we van je om het formulier ook te laten ondertekenen door een BIG-geregisseerde zorgverlener.  Zo blijft het veilig en weet je ook echt dat je chat met een lotgenoot. Lotgenoot word je vrijwillig, en je kunt je als lotgenoot ook altijd weer afmelden.

De Stoma App houdt geen toezicht op de inhoud van de chatgesprekken en controleert niet wie er feitelijk besluiten deel te nemen met de chatgesprekken.

Meer informatie over Lotgenotencontact in de Stoma App

menu