Diana (40)

‘De eerste boterham smaakte zo goed!’

DianaDiana (40) had eerst een colostoma, toen even geen stoma en nu een ileostoma vanwege endometriose externa. Na de aanleg van haar ileostoma: ‘De eerste boterham in het ziekenhuis was zo ontzettend lekker dat de tranen over mijn wangen rolde van geluk en mijn buurman zijn bed uit kwam om me te troosten, terwijl het tranen van geluk waren net van verdriet’

‘Toen mijn pijnklachten na jaren dokteren een naam kregen endometriose bleek ook al snel hoeveel schade dit had veroorzaakt aan meerdere organen, de blaas, dikke darm, baarmoeder, vaginawand, urineleiders enz.

Tijdens de eerste combi-operatie is een deel van de dikke darm weggenomen. Ik kreeg tijdelijk een colostoma. Met een stoma voelde ik me erg goed, geen pijn, wel wennen was het geluid dat het maakte. De eerste keer bij bakker was erg spannend weet ik nog, wat als dat ding gaat pruttelen ha ha. Toch was ik blij toen de stoma weer werd opgeheven, deze was immers tijdelijk en daar had ik me ook op ingesteld.

Helaas kwamen er veel complicaties na de volgende operaties, twee keer lekkage van de darmen, tot ontlasting uitbraken, keer na keer. Uiteindelijk kon het niet anders meer en kwam er de ileostoma in 2009. Geen shock toen me dit verteld werd, maar pure opluchting. Ik wist immers al hoe goed ik me voelde met een stoma.
De eerste boterham in het ziekenhuis was zo ontzettend lekker dat de tranen over mijn wangen rolde van geluk en mijn buurman zijn bed uit kwam om me te troosten, terwijl het tranen van geluk waren net van verdriet.

Deze stoma heeft mijn leventje veranderd maar in het positieve. Eindelijk na jaren tussen de 4 muren uit zijn, lekker gaan en staan waar ik wil als jonge vrouw. Eten, gewoon weer kunnen eten, niet alles maar toch genoeg om van te kunnen genieten. Weer uitgaan, zwemmen, wandelen, alles doen wat een gezond mens ook doet.

Ik heb na het plaatsen van de ileostoma geen enkel acceptatieprobleem gehad. Dat komt ook denk ik omdat ik al een colostoma had gehad.
Ik vind het een uitvinding, de stoma, en ja het hoort niet op een buikje te zitten zo’n zakje maar ach, het maakt mij wie ik ben.

EEN VROLIJKE ,JONGE VROUW, DIE GENIET ELKE DAG WEER VAN ALLE MOOIE DINGEN IN DIT LEVENTJE.

Bedankt dat ik mijn verhaal eens mag vertellen en wie weet herken jij je erin of helpt het jouw bij de acceptatie van een stoma die je al hebt of gaat krijgen.