Gilbert (44)

‘De keuze voor mijn stoma was de beste beslissing ooit!’

Gilbert (44) heeft een stoma vanwege colitis ulcerosa. ‘Ik heb zó ontzettend vaak in mijn broek gepoept, dat ik op een gegeven moment steeds meer in een isolement raakte. De keuze om voor een stoma te gaan, was voor mij de beste beslissing ooit!’

‘Met mijn verhaal wil ik mensen met een stoma of mensen die er misschien bijna één krijgen of twijfelen om ‘m te nemen, laten weten dat ze zich niet moeten schamen, maar trots moeten zijn op zich zelf en op hun stoma, omdat je je leven weer terug hebt/krijgt.

Ik ben een positieve levensgenieter en doener die vol in het leven staat, met een lieve vrouw, een drukke baan, een druk sociaal leven en ik reis heel graag. De keuze om te gaan voor een stoma was daarom voor mij de beste beslissing die ik ooit in mijn leven genomen heb!

In 2011 werd bij mij colitis ulcerosa vastgesteld. De ziekte was vanaf het begin af aan heftig. Ik had veel last van opvlammingen, veel diarree, krampen en was altijd moe. Vanaf 2012 kon ik mijn ontlasting steeds moeilijker ophouden. Daar ging ik beetje bij beetje emotioneel aan onder door. Ik heb zó ontzettend vaak in mijn broek gepoept, dat ik op een gegeven moment steeds meer in een isolement raakte. Mijn leven draaide 24/7 alleen nog maar om poep en mijn leven stond stil. In 2013, rond mei, vond ik het genoeg geweest. Ik wist het zeker, ik wil mijn leven weer terug en koos zelf voor een stoma. En wat een cadeau was dat! Mijn leven weer terug, nooit meer ziek en nooit meer onzeker en nooit meer in mijn broek poepen! Misschien heb ik mazzel, maar ik heb nooit last van mijn stoma. Ik kan alles eten en drinken en ik geniet weer met volle teugen van ’t leven en ik reis weer!

Ik heb mijn stoma nu alweer 2 jaar en ben daar nog steeds dankbaar voor! Ik ben ook super trots op mijn stoma. Door de stoma heb ik mijn leven terug en iedereen mag dat weten. Maak er zelf grappen om en de mensen om me heen grappen gezellig mee, we lachen vaak als ik weer aan het knetteren ben. Ik sport, ik zwem en ga naar de sauna. En ja, mensen kijken dan. En ik zie ook respect in hun ogen en dat sterkt mij alleen maar meer. Wat ik nog wil meegeven, weet je, het is eigenlijk heel simpel. Mijn poepgat is verplaatst van onder mijn lichaam naar mijn buik. En omdat dat een onhandige plek is en geen sluitspier zit, moet er een zakje om heen. Het is máár een zakje op je buik. Wees er trots op! En wees open, dat maakt je leven nog mooier!