Jaap

‘Ik had een vervelende start bij de aanleg van mijn colostoma’

JaapJaap had een zeer vervelende start bij de aanleg van zijn colostoma. Nu staat hij weer gelukkig weer op de golfbaan.

Op 1 augustus 2013 kreeg ik in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn “het slecht nieuws gesprek”. Diagnose Endeldarmkanker. Het bekende cliché, maar ook mijn wereld stond op zijn kop. Gevolgen, consequenties, het onbekende etc. De operatie vond vanwege een nieuw protocol plaats in het Deventer Ziekenhuis. De operatie was technisch gezien geslaagd, de colostoma was aangelegd maar toen begon de ellende pas. Het protocol werd niet gehanteerd en voor de nazorg die in Apeldoorn moest plaatsvinden was geen enkele informatieoverdracht tussen Deventer en Apeldoorn. Een zeer betrokken huisarts stelde wondlekkage vast en ik was spoedig in het Gelre waar dus geen operatie informatie van mij was. Zo ging het nog drie weken door en dankzij eigen assertiviteit, veel “lawaai” maken werd eindelijk de nodige informatie tussen beide ziekenhuizen gedeeld. Een uiterst sportieve chirurg verwees me naar de klachtencommissie die de klacht serieus nam. Uiteindelijk werd het protocol aangepast en gelet op meerdere problemen die zich hadden voorgedaan werd de samenwerking tussen beide ziekenhuizen op dit gebied voorlopig beëindigd. Voor mij als slachtoffer/patiënt niet de leukste manier om in een nieuwe levensfase te komen.

Als enthousiast amateurgolfer was ik erg benieuwd hoe ik zou kunnen golfen met een stoma. De eerste stapjes op de golfbaan was er een van meelopen met mijn echtgenote en voorzichtig wat slagen maken op en rond de green. Nu speel ik weer voluit, maar moet rekening houden met transpireren tijdens warme dagen en zorg zelf voor enige discretie in de heren kleedkamer.