Martine (29)

‘Ik draag mijn stoma met trots’

Martiene1Martiene (29) heeft een dubbelloops colostoma vanwege perianale en rectovaginale fistels door de ziekte van Crohn. Dit stoma word 17 september 2015 een eindstandig colostoma want krijg dan een rectum amputatie.

Ik omschrijf kort hoe sterk ik mij voel met mijn stoma en wat het voor mij betekent in het dagelijkse leven: Mijn eerste Wereld Stomadag en ik doe met trots mee. Mijn colostoma heeft mijn lichamelijke gezondheid nog niet verbeterd maar mijn persoonlijkheid zoveel sterker gemaakt. Een stoma was mijn grootste angst en nu ik mijn grootste angst heb overwonnen heb ik het gevoel alles aan te kunnen.

In het dagelijkse leven is het voor mij nogal wat aanpassen. Waar ik eerder nooit echt bewust bezig was met waar een wc is ben ik dat nu wel. Ik moet ten alle tijden ruimte hebben om mijn zakje te legen of te wisselen. Al word ik daar ook steeds creatiever en sneller in.

En na een lekkage in een winkel haal ik het ook niet meer in mijn hoofd om zonder reserve spulletjes en kleding de deur uit te gaan. Dat is een hoop gesleep maar ook een perfecte reden om ongegeneerd tassen te shoppen. Ik sta nog maar in het begin van mijn “stoma carrière” maar ik draag hem met trots.’