Pieter (32)

‘Mijn darmen en buik zijn eindelijk rustiger’

PieterPieter (32) heeft al vier jaar een ileostoma vanwege colitis ulcerosa. ‘Ik zou niet meer zonder mijn stoma willen (en dat kan ook niet meer). Mijn darmen en buik zijn eindelijk rustiger. Via mijn ziekte heb ik een nieuwe hobby gevonden: het verzamelen van klein antiek zoals speelgoed, munten, ansichtkaarten en sieraden.’

‘Mijn klachten ontstonden in de winter van 2007/2008. Na een half jaar, waarin ik steeds verder achteruitging, kreeg ik na 7 weken ziekenhuis een stoma. Een half jaar later is mijn endeldarm verwijderd en is een pouch aangelegd. Na 2 jaar kreeg ik pouchitis, en is er in november 2011 weer een ileostoma aangelegd. Sinds die tijd ben ik heel langzaam aan gaan opknappen.

Toen ik de eerste keer een stoma had, had ik heel veel problemen met mijn stoma, gelukkig is dat sinds 2011 een stuk minder. Ik zou nu ook niet meer zonder stoma willen (het kan ook niet meer) omdat het allemaal nu een stuk rustiger in mijn darmen en buik is.

Sinds 2010 heb ik een leuke hobby gevonden. Ik houd me sinds die tijd bezig met het verzamelen van klein antiek zoals oud speelgoed, munten, ansichtkaarten en sieraden. Voor mijn ziekte hield ik me hier heel weinig mee bezig. Maar ben heel blij dat ik eigenlijk via mijn ziekte een nieuwe hobby heb gevonden, en hoop er nog lang mee door te gaan.