Tineke

‘Mijn stoma is onderdeel van mijn lichaam geworden’

TinekeTineke heeft een ileostoma vanwege een sterk vergrote kans op dikkedarmkanker: ‘Ik denk niet dat je sterker wordt met een stoma, wel bewuster en ik kijk met een opener blik rond. Inmiddels is mijn stoma een onderdeel van mijn lichaam geworden’

‘Het verbaast mij nog steeds dat mensen het moedig, sterk of anderszins als buitengewoon positief ervaren als je gewoon naar de sauna gaat. Zo logisch als ik vind mijn omgeving dat dus niet. Zelfs zwemmen is iets wat volgens sommigen minder vanzelfsprekend wordt. Ik probeer daarom heel bewust het hebben van mijn stoma te maken tot een deel van de alledaagse realiteit. Ik benoem het regelmatig, ook op mijn werk, bijvoorbeeld: “even mijn zakje legen”. Het is daardoor geen item, vooral ook omdat ik vanaf het begin uitgebreid over mijn stoma heb gecommuniceerd. Door mijn leidinggevendepositie is dat wel makkelijker.

Gelukkig wist ik vanaf het moment dat ik besloten had tot een preventieve operatie (ik heb, inmiddels had, een sterk verhoogde kans op darmkanker; het pathologisch onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de operatie een goed besluit was) dat ik met de stoma op zich geen moeite zou hebben. Inmiddels is de stoma een onderdeel van mijn lichaam geworden, ook het stomazakje hoort erbij. Vorige week betrapte ik mezelf erop dat ik het zowaar tegen mijn stoma aan het kletsen was: “of hij alsjeblieft wilde ophouden met lopen”. Ik wilde me aankleden, en onder de douche vandaan, maar met een enthousiast lopende stoma is dat een lastig gebeuren. Het gedoe er omheen heb ik wel onderschat: lekkages ’s nachts, pijnlijke verstoppingen.

Wat overheerst is echter: “ik blijf leven: een prachtig, waardevol leven!’