Zijn er hulpmiddelen bij het gebruik van een autogordel?

Soms kunt u na de aanleg van een stoma lastiger een autogordel dragen. In sommige gevallen kunt u ontheffing aanvragen van deze draagplicht. Dit is vastgelegd in artikel 149 van de Wegenverkeerswet 1994. In de eerste zes maanden na een operatie wordt ontheffing verleend, omdat het operatiegebied nog geneest. Ook bij complicaties rondom de stoma kunt u een ontheffing aanvragen, zoals bijvoorbeeld bij een grote buikwandbreuk of bij terugkerende infecties. Meer informatie over het aanvragen van een ontheffing vindt u op de website van het CBR.

Sommige mensen gebruiken hulpmiddelen om de gordel minder te laten knellen. Maar belangrijk is dat juist de spankracht van de gordel geborgd blijft, zodat de autogordel goed en veilig kan blijven werken. Zie ook het artikel in de Vooruitgang van 2013 hierover. 

Andere tips die wij binnenkregen van stomadragers:

  • ‘Een oplossing voor het afknellen is een klem, die je aan de gordel bevestigt, waardoor deze niet mee schuift als je beweegt’.
  • ‘Ik heb nu een kussentje van stof gemaakt met daarin schuimrubber, met 2 flappen eraan met klittenband, zodat het schuifbaar blijft en ook in andere auto’s dan de mijne te gebruiken is’.
  • ‘Ik vond hier het volgende op: Ik kocht voor nog geen 10 euro een zogenaamd opblaasbaar neksteun voor gebruik in de auto. Deze neksteun plaatste ik over de stoma heen, zodanig dat de uitsparing om de stoma viel. De autogordel eroverheen en de stoma lag vrij beschermd in de uitsparing. Op lange afstand heb ik nog geen ervaring’.