Zijn er tips om geurtjes tegen te gaan bij mijn stoma?

Er zijn wat algemene tips om geuren tegen te gaan:

  • Voeding: Na het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan een sterke geur ontstaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om prei, kool en vis. Sommige kruiden kunnen juist een sterke geur tegengaan. Het gaat dan om dille, koriander en salie.
  • Ingeslikte lucht: Wanneer u veel lucht inslikt, kan dit zorgen voor extra gasvorming. Daarom is het advies om goed te kauwen en niet te snel te eten. Ook bijvoorbeeld het eten van kauwgum, het drinken door een rietje, een slecht passend gebit en roken kan zorgen voor extra ingeslikte lucht.
  • Lege darmen: Wanneer u lege darmen heeft, kan dit er ook voor zorgen dat er extra gas wordt geproduceerd. Daarom is het advies om meerdere keren per dag kleine hoeveelheden te eten.

Daarnaast zijn er ook tips met betrekking tot het stomamateriaal:

  • Stomazakje verwisselen: Wellicht helpt het om uw stomazakje iets vaker te verwisselen. Gemiddeld werkt een geurfilter 6 – 8 uur. Bij een ileostoma is de richtlijn dat u 2 maal per dag mag wisselen.
  • Douchen: Bij stomazakjes worden vaak ook stickertjes geleverd die u moet gebruiken wanneer u gaat douchen. Als het geurfilter nat wordt, werkt deze namelijk niet meer. Na het douchen moet u er vervolgens ook aan denken om het stickertje weer te verwijderen.
  • Huidplooi: Het kan misschien zo zijn dat het geurfilter net in een huidplooi zit. Als dat het geval is, kunt u het zakje misschien wat draaien.
  • Badkamer: Waar bewaart u uw stomamateriaal? Wanneer dit in de badkamer is, kan het zo zijn dat de geurfilter te vochtig wordt waardoor het niet meer goed werkt.
  • Extra geurfilter: In uiterste nood kunnen extra geurfilters worden geplaatst. Dit is een product van Coloplast. Neem hiervoor contact op met uw medisch leverancier. Let op: controleer van tevoren of deze extra geurfilters worden vergoed, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie toch nog vragen? Neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of medisch leverancier voor meer tips of informatie om geuren tegen te gaan.