Waar moet ik op letten als ik op reis ga?

Heeft u een stoma en gaat u reizen? Dan hebben wij een aantal tips voor u om het reizen zo gemakkelijk mogelijk te maken:

  • Neem twee keer de hoeveelheid stomamateriaal mee die u normaal zou gebruiken. In sommige landen is stomamateriaal moeilijk verkrijgbaar. Bovendien kunt u door andere eetgewoontes of ander klimaat meer materiaal verbruiken dan u normaal gewend bent.
  • Vraag aan uw stomaverpleegkundige of leverancier van hulpmiddelen een medisch paspoort. Hierin staat alle informatie over uw ziekte en/of aandoening en uw medicijngebruik, maar ook uitgebreide informatie over uw stomamateriaal zoals de maat, het merk, bestelnummer, fabrikant van het stomamateriaal, het telefoonnummer van uw medische speciaalzaak, uw polisnummer en het telefoonnummer van uw huisarts. Soms is het telefoonnummer van de fabrikant handig omdat het materiaal in het buitenland soms een ander artikelnummer heeft.
  • Verdeel het stomamateriaal over verschillende tassen of koffers. Zo heeft u altijd iets bij de hand, voor het geval bagage zoek raakt. En zorg dat u voldoende materialen meeneemt in uw handbagage.
  • Gebruik flessenwater in landen waar je het kraanwater niet vertrouwt. Dit geldt bijvoorbeeld voor landen waarbij geadviseerd wordt om geen water uit de kraan te drinken. Bijvoorbeeld bij het spoelen/irrigeren maar ook bij het schoonmaken van de stoma. Er is kans op infectierisico als je kraanwater hiervoor gebruikt. 

Kijk voor meer informatie of handige tips over reizen met een stoma bij de pagina ‘Vakantie’.