Staat je vraag er niet tussen? Bel dan naar 030 - 634 39 10
Of mail naar info@stomavereniging.nl

Irrigeren

Waar kan ik meer informatie vinden over irrigeren of darmspoelen?

Spoelen is een kunstmatige manier om bij een colostoma de dikke darm te legen. Spoelen is alleen mogelijk als de stoma op een lager deel van de darm is aangebracht. Wie wil gaan spoelen, kan het beste overleggen met de stomaverpleegkundige of de behandelend arts. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Irrigeren of spoelen’.

Kan ik ook een stomaplug dragen zonder irrigeren of spoelen?

De plug kan ook gebruikt worden wanneer je niet spoelt. Maar sommige mensen geven aan dan veel druk te ervaren. Je kunt hierover het beste advies inwinnen bij de stomaverpleegkundige. Daarnaast kun je vragen over het spoelen ook voorleggen aan onze werkgroep ‘Irrigeren’. Zij kunnen vertellen over hun ervaringen met spoelen. Stuur hiervoor een mail naar info@stomavereniging.nl onder vermelding van ‘Werkgroep Irrigeren’.