Deel dit bericht

De digitale mogelijkheden van de Stoma Wegwijzer

De Stoma Wegwijzer is een nieuwe manier om overzichtelijk informatie op maat te bieden over uw stoma. De hoofdrolspelers van de Stoma Wegwijzer zijn binnenkort ook te zien in een aantal animatiefilmpjes die dit jaar door de Stomavereniging worden ontwikkeld.

De Stomavereniging wil hét platform zijn voor alle mensen die een stoma hebben of krijgen. De informatie die de Stomavereniging op dit moment geeft, bestaat uit veel woorden. Hierdoor kan het voor sommige mensen lastig zijn om alle informatie goed te begrijpen. Uit onderzoek onder stomaverpleegkundigen blijkt dat het niet begrijpen van informatie impact heeft op hoe mensen omgaan met de stoma. Knelpunten zijn bijvoorbeeld dat mensen adviezen niet goed opvolgen, zich onzeker voelen of te lang doorlopen met problemen. En dit is iets waar de Stomavereniging wat aan wil doen.

Handige antwoorden

Mede daarom hebben we de Stoma Wegwijzer ontwikkeld. Deze is bedoeld voor stoma- en pouchdragers. Er worden onafhankelijke en handige antwoorden gegeven op vragen die bij een stoma of pouch komen kijken. Handig is dat u informatie die u belangrijk vindt kunt aanvinken en toevoegen aan een document op maat. Zo kunt u de informatie op een later moment rustig nalezen of delen met uw omgeving. Aan bod komen onderwerpen als: wat komt er op mij af als ik een stoma of pouch krijg? Hoe ga ik om met mijn stoma of pouch in mijn dagelijks leven? Hoe ga ik om met emoties? Welke complicaties kunnen zich voordoen? Wat moet ik weten over mijn stomamaterialen en hulpmiddelen? En hoe zit het met de vergoeding hiervan?

Verschillende talen

In de loop van dit jaar worden een aantal animatiefilmpjes ontwikkeld. Deze worden ook vertaald in het Engels, Frans, Pools en Turks. Welke filmpjes we gaan maken weten we nu nog niet. Dit gaan we in overleg doen met mensen met een stoma en met stomaverpleegkundigen.

Tekst: Christel van Batenburg

Meer artikelen

stomaJONG weekend
24 mei 2022

StomaJONG weekend een groot succes! Lees de reacties van deelnemers

Afgelopen weekend vond het StomaJONG weekend plaats in Zeeland, dat we samen met Outward Bound...

Lees verder
0
Nieuws
huidproblemen rondom de stoma
23 mei 2022

Huidproblemen rondom de stoma. Waardoor ontstaan ze en wat doe je eraan?

Huidproblemen rondom de stoma komen vaak voor. Toch trekt maar een op de vijf stomadragers aan de...

Lees verder
9
InstagramNieuwsVooruitgang
StomaTEENS kamp
18 mei 2022

Tiener met een stoma of pouch? Ga deze zomer mee op kamp!

Samen met Outward Bound organiseren wij deze zomer in Zeeland een kamp voor tieners (12 t/m 17...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu