Deel dit bericht

De digitale mogelijkheden van de Stoma Wegwijzer

De Stoma Wegwijzer is een nieuwe manier om overzichtelijk informatie op maat te bieden over uw stoma. De hoofdrolspelers van de Stoma Wegwijzer zijn binnenkort ook te zien in een aantal animatiefilmpjes die dit jaar door de Stomavereniging worden ontwikkeld.

De Stomavereniging wil hét platform zijn voor alle mensen die een stoma hebben of krijgen. De informatie die de Stomavereniging op dit moment geeft, bestaat uit veel woorden. Hierdoor kan het voor sommige mensen lastig zijn om alle informatie goed te begrijpen. Uit onderzoek onder stomaverpleegkundigen blijkt dat het niet begrijpen van informatie impact heeft op hoe mensen omgaan met de stoma. Knelpunten zijn bijvoorbeeld dat mensen adviezen niet goed opvolgen, zich onzeker voelen of te lang doorlopen met problemen. En dit is iets waar de Stomavereniging wat aan wil doen.

Handige antwoorden

Mede daarom hebben we de Stoma Wegwijzer ontwikkeld. Deze is bedoeld voor stoma- en pouchdragers. Er worden onafhankelijke en handige antwoorden gegeven op vragen die bij een stoma of pouch komen kijken. Handig is dat u informatie die u belangrijk vindt kunt aanvinken en toevoegen aan een document op maat. Zo kunt u de informatie op een later moment rustig nalezen of delen met uw omgeving. Aan bod komen onderwerpen als: wat komt er op mij af als ik een stoma of pouch krijg? Hoe ga ik om met mijn stoma of pouch in mijn dagelijks leven? Hoe ga ik om met emoties? Welke complicaties kunnen zich voordoen? Wat moet ik weten over mijn stomamaterialen en hulpmiddelen? En hoe zit het met de vergoeding hiervan?

Verschillende talen

In de loop van dit jaar worden een aantal animatiefilmpjes ontwikkeld. Deze worden ook vertaald in het Engels, Frans, Pools en Turks. Welke filmpjes we gaan maken weten we nu nog niet. Dit gaan we in overleg doen met mensen met een stoma en met stomaverpleegkundigen.

Tekst: Christel van Batenburg

Meer artikelen

Sam Schröder gaat voor goud (Facebook-bericht (Liggend)) (1024 x 683 px)
5 juni 2023

Sam Schröder gaat voor goud op Roland Garros

Sam Schröder (23 jaar oud) is ex-darmkankerpatiënt en heeft al vele sportieve prestaties op zijn...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Een nieuwe maand, een nieuwe volle agenda
31 mei 2023

Een nieuwe maand, een nieuwe volle agenda

Een nieuwe maand, een nieuwe agenda vol met online bijeenkomsten, activiteiten en inloopochtenden....

Lees verder
9
InstagramNieuws
Stel al je vakantievragen tijdens de chatsessie met stomaverpleegkundigen Ronald
30 mei 2023

Stel al je vragen over lekkages in de chatsessie met stomaverpleegkundige Ronald

Op woensdag 12 juli 2023 van 19.00 tot 20.00 uur organiseert de Stomavereniging een chatsessie met...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu