Deel dit bericht

Elke 500 meter een toilet

Uit angst niet op tijd een toilet te vinden, durft een kwart van de mensen met buik- of blaasklachten de deur niet uit te gaan. De Toiletalliantie wil hier met de ‘500-meter norm’ verandering in brengen.

De Toiletalliantie is een samenwerking tussen dertien partijen, die samen strijden voor meer openbare en opengestelde toiletten in Nederland’, legt projectleider Marjon Kranenbarg uit. Want het tekort aan toiletten is een groot maatschappelijk probleem. Naast de Stomavereniging neemt bijvoorbeeld ook de CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland) deel aan de alliantie.

Feiten en cijfers

Uit eerder onderzoek van bureau Ecorys bleek dat een gebrek aan openbare toiletten één op de vier buik- en blaaspatiënten ervan weerhoudt om de deur uit te gaan. Bovendien blijft één op de drie soms thuis, waarmee de meerderheid zich belemmerd voelt.. Die angst is terecht, want ruim 80 procent zoekt wel eens tevergeefs naar een openbaar toilet. Nederland loopt wat beschikbare toiletten betreft erg achter op andere landen. Dit komt omdat er hier geen wetgeving is voor toiletten. In bijvoorbeeld de VS, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië is dit wel zo en zijn er veel meer openbare toiletten beschikbaar.

Marjon: ‘Veel Nederlandse gemeenten bleken niet eens te weten dat het tekort aan toiletten een probleem was. Terwijl zij juist degene zijn die openbare toiletten kunnen plaatsen. Gelukkig hebben we daar de afgelopen jaren een enorme inhaalslag weten te maken.’

Contact met gemeenten

Marjon: ‘We hebben veel contact met gemeenten: daar ligt de sleutel. Samen met hen kijken we naar oplossingen, die vaak makkelijker te realiseren zijn dan veel mensen denken. Daarnaast brengen we het tekort aan toiletten via de media onder de aandacht. Daarin werken we samen met onze ‘ambassadeurs’. Dit zijn vaak ervaringsdeskundigen die goed aan journalisten kunnen uitleggen waarom meer openbare en opengestelde toiletten echt nodig zijn. Zo hebben we vorig jaar op Wereld Toilet Dag een persbericht uitgebracht over de gemeenten die goed bezig zijn en de gemeenten waar nog een flinke slag te slaan is. Dit heeft geleid tot telefoontjes van gemeenten die het probleem ineens zien en willen aanpakken. Heel mooi is dat.’

Binnen vijf minuten

‘Uit het Ecorys-onderzoek bleek ook dat meer dan de helft van de mensen bij aandrang binnen vijf minuten een toilet nodig heeft. Slechts één op de zes vindt daadwerkelijk een toilet binnen die tijd’, vertelt Marjon. ‘In vijf minuten kun je ongeveer 250 meter lopen, vandaar is ons streven dat er in alle stadscentra en drukke voetgangersgebieden om de 500 meter een toilet beschikbaar is. Zo is links of rechts altijd een toilet bereikbaar.’ De norm is daarnaast ook gebaseerd op ervaringen in het buitenland.

Oranje sticker

Beschikbare toiletten zijn herkenbaar aan de oranje sticker ‘Hierkaniknaardewc’ op het raam of de deur. Daarnaast werken we samen met de HogeNood app. In deze app zie je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet. De app laat de route naar het toilet zien en toont de voorzieningen in het toilet en eventuele kosten. Ook kun je in de app openingstijden en beoordelingen raadplegen.

Succes

De Toiletalliantie is in deze samenstelling inmiddels ruim een jaar actief, en met succes. Van de 355 gemeenten in Nederland zijn er momenteel 170 actief bezig met het toiletbeleid. Daarnaast probeert de alliantie ook winkeliers en supermarktketens te overtuigen een toilet open te stellen. Marjon: ‘Als er in iedere vestiging van een grote supermarktketen een toilet beschikbaar zou zijn, dan is al een deel van het probleem opgelost.’

Hoe kun jij meehelpen de 500-meternorm te halen?

1. Meld een toilet aan bij de HogeNood app. Als je ergens van het toilet gebruik mag maken, en dit staat nog niet geregistreerd in de HogeNood app, dan kun je de toilet- eigenaar hierop wijzen. Via de app kun je eenvoudig een toilet toevoegen. Stickers voor op het raam of de deur kunnen de toileteigenaren aanvragen via www.waarkaniknaardewc.nl.
2. Breng het probleem bij je gemeente onder de aandacht. Bij de Toiletalliantie kun je navragen of je woonplaats het tekort aan toiletten al op de agenda heeft staan. Is dit niet het geval dan kun je contact opnemen (bijvoorbeeld met een gemeenteraadslid) om het probleem onder de aandacht brengen. Je vindt een toolkit op www.waarkaniknaardewc.nl. Deze toolkit bevat handige informatie zoals ervaringsverhalen, factsheets en een praktisch stappenplan dat je helpt om in jouw gemeente meer toiletten te realiseren. Daarbij kan de Toiletalliantie je altijd ook telefonisch adviseren over de juiste aanpak.

Tekst: Sanne van de Sande Beeld: Dokter is bezig

Meer weten? Je kunt op twee manieren contact opnemen met de Toiletalliantie: via www.waarkaniknaardewc.nl of per mail info@toiletalliantie.nl.

Meer artikelen

Een nieuwe maand, een nieuwe volle agenda
31 mei 2023

Een nieuwe maand, een nieuwe volle agenda

Een nieuwe maand, een nieuwe agenda vol met online bijeenkomsten, activiteiten en inloopochtenden....

Lees verder
9
InstagramNieuws
Stel al je vakantievragen tijdens de chatsessie met stomaverpleegkundigen Ronald
30 mei 2023

Stel al je vragen over lekkages in de chatsessie met stomaverpleegkundige Ronald

Op woensdag 12 juli 2023 van 19.00 tot 20.00 uur organiseert de Stomavereniging een chatsessie met...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Stoma Event
23 mei 2023

Schrijf je nu in voor het Stoma Event

Woensdag 21 juni 2023 is het zover: dan organiseert de Stomavereniging het jaarlijkse Stoma Event...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu