In elke editie van Vooruitgang laten we je kennismaken met een stomadrager uit een ander land. Ditmaal: Matilda Ahdrian (27) uit Zweden.

Kun je de lezers iets over jezelf vertellen?

Hoi! Ik ben Matilda Ahdrian, 27 jaar en ik kom uit Zweden. Ik heb al meer dan 10 jaar een stoma en ik deel dat op social media. Ook ben ik werkzaam als marketingcoördinator bij een Zweeds retailbedrijf.

Wat is de reden dat je een stoma hebt?

Colitis ulcerosa. Mijn hele dikke darm was enorm ontstoken en reageerde niet op medicijnen.

Hoe voelde je je toen je hoorde dat je een stoma kreeg?

Omdat ik erg ziek was, was het eigenlijk een opluchting. Ook al was het een beetje eng, het was mijn uitweg uit het ziekenhuis en de kans om mijn leven terug te krijgen.

Wat is je mening over de stomazorg die je hebt gekregen?

De stomazorg die ik kreeg was goed. Ik lag in het kinderziekenhuis en ik denk dat dat invloed heeft op hoe je wordt behandeld.

Waar haal je je stomamateriaal vandaan?

Ik bestel rechtstreeks via een speciale afdeling, helemaal gratis. Sommige regio’s krijgen het via de apotheek, dus we hebben verschillende manieren om aan stomamateriaal te komen.

Zijn er dingen die je niet meer kunt vanwege je stoma?

Eigenlijk niet. Ik kan alles doen wat ik wil. Van backpacken en wonen in het buitenland tot werken, studeren en sporten. Eigenlijk is het omgekeerd en heeft mijn stoma me mijn vrijheid teruggegeven.

Wat doe je om het bewustzijn rond stoma’s te vergroten?

Ik deel mijn leven met mijn stoma via social media, voornamelijk op Instagram, maar ook met mijn podcast en blog. Ik ben er ook open over naar mensen om me heen. Ik vind het belangrijk om taboes te doorbreken en bewustzijn te vergroten. Als mijn openheid stomadragers kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, dan maakt dat me heel blij.

Hoe is je situatie nu?

Ik heb net mijn 10e ‘stomaversary’ gevierd, en ik heb een goed leven. Ik heb nog steeds de mogelijkheid om de stoma weg te laten halen door een J-pouch-operatie uit te laten voeren, of de stoma permanent te maken door mijn rectum te laten verwijderen. Die beslissing stel ik nog uit.

Is er nog iets dat je wilt delen over je leven met je stoma?

Onthoud op de moeilijkere dagen waarom je je stoma hebt en dat het waarschijnlijk beter is zo. Het is niet nodig om te stoppen met iets dat je leuk vindt, de meeste dingen kunnen gewoon nog helemaal.

  • Deel dit bericht via