Leven met een stoma

Een stoma is een kunstmatige uitgang. Een opening die een lichaamsholte verbindt met de buitenwereld. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dikke darm, dunne darm of de urineleiders. Je krijgt een stoma als ontlasting of urine het lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Bijvoorbeeld bij ontstekingen, aangeboren afwijkingen of bij tumoren en poliepen.

Een stoma is rood van kleur. De stoma bestaat uit slijmvlies en is wat vochtig, net als het slijmvlies in de mond. De stoma zelf is gevoelloos. Een stoma zelf heeft weinig tot geen gevoel, omdat het geen zenuwuiteinden bevat. 

Soorten stoma’s

Er zijn allerlei soorten stoma’s. Sommige stoma’s worden vaak aangelegd, andere stoma’s zelden. De drie meest voorkomende stoma’s zijn:

Naast een stoma zijn er ook andere manieren om ontlasting en urine ‘kwijt’ te raken. Dat zijn de:

De mogelijkheden voor een pouch of een neoblaas zijn sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie. Daarnaast speelt leeftijd ook een rol.

Tijdelijk of blijvend

Een stoma kan tijdelijk of blijvend zijn. Een tijdelijke stoma kan worden opgeheven. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt in enkelloops en dubbellops stoma’s:

  • Een enkelloops (of eindstandig) stoma heeft één opening. Uit die ene opening komt de ontlasting.
  • Een dubbelloops stoma heeft twee openingen. Uit één opening komt ontlasting en uit de andere opening komt wat slijm.

Een enkelloops stoma is meestal blijvend, een dubbelloops stoma meestal tijdelijk. Of een stoma tijdelijk of blijvend is hangt af van de reden waarom u een stoma krijgt. Een tijdelijk stoma kan bijvoorbeeld worden aangelegd om een ontstoken darmdeel rust te geven. Of om de darmen te laten genezen na een operatie.

Oorzaak stoma?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een stoma wordt aangelegd. Bijvoorbeeld bij een ziekte, erfelijke afwijking of ongeval. Enkele voorbeelden:

Aantal mensen met een stoma

Elk jaar stijgt het aantal mensen dat een stoma krijgt. Geschat wordt dat er circa 7.000 nieuwe stomadragers per jaar bijkomen (permanent en tijdelijk) in Nederland. Op dit moment hebben gemiddeld 38.000 mensen in Nederland een colo-, ileo of urostoma. 

Een stoma is geen ziekte maar een aanpassing met als doel klachten te verminderen en kwaliteit van leven te verbeteren. Kijk op de Stoma Wegwijzer voor de 100 meest gestelde vragen en antwoorden over stoma en pouch.