Deel deze pagina

Leven met een stoma

Een stoma is een stukje darm dat door een opening in de buik naar buiten is gebracht en op de huid is vastgehecht. Je krijgt een stoma als de ontlasting of urine jouw lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan verlaten. Bijvoorbeeld bij ontstekingen, aangeboren afwijkingen of bij tumoren en poliepen. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dikke darm, de dunne darm of de urineleiders.

Een stoma heeft een rode kleur. De stoma bestaat uit slijmvlies. Dat voelt vochtig, net als het slijmvlies in je mond. De stoma zelf is gevoelloos, het bevat geen zenuwuiteinden.

Een stoma is geen ziekte maar een aanpassing in je lichaam. Het doel is: minder klachten en betere kwaliteit van leven. Kijk op de Stoma Wegwijzer voor de 100 meest gestelde vragen en antwoorden over stoma en pouch.

Soorten Stoma’s

Er zijn verschillende soorten stoma’s. Sommige stoma’s worden vaak aangelegd, andere stoma’s zelden. De 3 meest voorkomende stoma’s zijn:

Naast een stoma zijn er ook andere manieren om ontlasting en urine ‘kwijt’ te raken. Dit zijn de:

De mogelijkheden voor een pouch of neoblaas zijn sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en leeftijd.

Aantal mensen met een stoma

Ongeveer 38.000 mensen in Nederland hebben een colo-, ileo of urostoma. Elk jaar stijgt het aantal mensen dat een stoma krijgt. Geschat wordt dat er in Nederland circa 7.000 nieuwe stomadragers per jaar bijkomen. Dat zijn zowel permanente als tijdelijke stoma’s.

Altijd op de hoogte van de laatste informatie over stoma of pouch?

Word lid van de Stomavereniging! De Stomavereniging is dĆ© plek waar je ervaringen over leven met een stoma met anderen kunt delen. Ook kan de vereniging zich door jouw lidmaatschap nog beter inzetten voor goede, toegankelijke stomazorg. Het lidmaatschap is het eerste halfjaar gratis, daarna betaal je €35,- per jaar. Wist je dat sommige zorgverzekeraars het lidmaatschap vergoeden?

Meer informatie over Leven met een stoma

menu