Word lid of doneer
Word lid of doneer

Leven met een stoma

Een stoma is een stukje darm dat door een opening in de buik naar buiten is gebracht en op de huid is vastgehecht. Je krijgt een stoma als de ontlasting of urine jouw lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan verlaten. Bijvoorbeeld bij ontstekingen, aangeboren afwijkingen of bij tumoren en poliepen. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dikke darm, de dunne darm of de urineleiders.

Een stoma heeft een rode kleur. De stoma bestaat uit slijmvlies. Dat voelt vochtig, net als het slijmvlies in je mond. De stoma zelf is gevoelloos, het bevat geen zenuwuiteinden. 

Een stoma is geen ziekte maar een aanpassing in je lichaam. Het doel is: minder klachten en betere kwaliteit van leven. Kijk op de Stoma Wegwijzer voor de 100 meest gestelde vragen en antwoorden over stoma en pouch. 

Soorten Stoma’s

Er zijn verschillende soorten stoma’s. Sommige stoma’s worden vaak aangelegd, andere stoma’s zelden. De 3 meest voorkomende stoma’s zijn:

In plaats van stoma’s (uitwendig) zijn er ook inwendige oplossingen in de vorm van pouches en een neoblaas. De mogelijke aanleg hiervan is sterk afhankelijk van jouw situatie.

Aantal mensen met een stoma

Ongeveer 38.000 mensen in Nederland hebben een colo-, ileo of urostoma. Geschat wordt dat er in Nederland circa 7.000 nieuwe stomadragers per jaar bijkomen. Hierbij gaat het om zowel permanente als tijdelijke stoma’s.