Word lid of doneer
Word lid of doneer

Stoma op de dunne darm (ileostoma) 

Een ileostoma is een stukje dunne darm dat door een opening in de buik naar buiten is gebracht en op de huid is vastgehecht. Op deze manier wordt een nieuwe uitgang voor de ontlasting gemaakt. De ontlasting komt dus niet meer uit de anus naar buiten, maar uit de stoma. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje op de huid.

Een stoma heeft geen kringspier (zoals de anus). Hierdoor kan er op elk moment ontlasting uit de stoma naar buiten komen. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje op je huid.

Waarom een ileostoma?

Je krijgt een ileostoma wanneer de dikke darm is weggehaald of ontzien moet worden en er geen nieuwe verbinding met de anus gemaakt kan worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld na darm- of endeldarmkanker, na een chronische darmontsteking of vanwege een niet-functionerende darm. Soms wordt een stoma tijdelijk aangelegd, om de darm de kans te geven te herstellen.

Plek van de stoma

Een ileostoma kan op verschillende delen van de dunne darm worden aangelegd. Er zijn 2 verschillende operatietechnieken om de ileostoma aan te leggen. Welke techniek bij jou wordt toegepast, hangt af van jouw situatie. Je bespreekt dit met de specialist en stomaverpleegkundige.

Soorten ileostoma (operatietechnieken)

Een ileostoma wordt meestal op het laatste stuk van de dunne darm aangelegd. Er zijn twee verschillende operatietechnieken om de stoma aan te leggen. Welke techniek in jouw geval wordt toegepast, hangt af van jouw situatie. Je bespreekt dit met de specialist en stomaverpleegkundige.

Voeding en vitamines

Voeding en opname van voedingsstoffen is met name bij dit type stoma een belangrijk aandachtspunt. Omdat de vitamines in de dunne darm worden opgenomen, kan het zijn dat bij een ileostoma de opname van sommige vitamines verstoord is. Sommige mensen kampen bijvoorbeeld met vermoeidheid en dan blijkt dat het vitamine B12-gehalte te laag is.

Bij het vermoeden van vitaminetekort is het verstandig een arts te raadplegen, hij kan dit vaststellen aan de hand van bloedonderzoek. Als het nodig is, krijg je een preparaat voorgeschreven. Zelf experimenteren met vitamines is niet verstandig. Vitamines zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Een overdosis van sommige vitamines kan bijvoorbeeld leiden tot allerlei vervelende klachten of schade aan organen. Het is beter de hulp van een arts of een diëtist in te roepen. Lees meer hierover op de pagina voeding.

Brochures & folders

Ileostoma

Heb of krijg je een ileostoma? Hier vind je meer info over de operatie, materialen en het leven met een ileostoma.