Word lid of doneer
Word lid of doneer

Voeding

Met een stoma kun je in principe alles eten en drinken. Je hoeft dus geen speciaal dieet te volgen. Wel is het handig om de volgende algemene tips te volgen.

Tip 1: Luister goed naar je lichaam

Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Het verschilt hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Wat door de een goed wordt verdragen, kan bij een ander bijvoorbeeld verstopping veroorzaken. Ook kan het even duren voordat je lichaam op voeding reageert. Daarom is het belangrijk dat je alert bent. Neem contact op met je stomaverpleegkundige of diëtist als je twijfelt over bepaalde voeding of als je problemen hebt.

Tip 2: Voorkom winderigheid

Winderigheid hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Maar er zijn situaties waarin je winderigheid wilt voorkomen. Winderigheid wordt niet alleen veroorzaakt door voedsel. Er komt ook veel lucht in het darmkanaal door: snel praten, snel eten, praten tijdens het eten, het kauwen van kauwgom, roken, drinken door een rietje, snurken met open mond, verkoudheid, zenuwachtigheid en een slecht passend gebit. Producten die extra winderigheid kunnen veroorzaken:

 • Bier, koolzuurhoudende dranken
 • Peulvruchten, koolsoorten, spruiten
 • Knoflook, uien, prei, paprika

Tip 3: Voorkom sterk ruikende ontlasting

Sommige producten geven een sterke geur aan je ontlasting. Producten die extra geurvorming kunnen veroorzaken:

 • Eieren
 • Prei, koolsoorten, peulvruchten
 • Knoflook, uien
 • Vitamine B-tabletten
 • Vis

Voor mensen met een colostoma of ileostoma geldt: als je het stomamateriaal op tijd vervangt en het zakje past goed, dan komen er geen geuren vrij. Een koolstoffilter in het stomazakje neemt de geuren op.

Tip 4: Schrik niet van verkleurde ontlasting

Er zijn voedingsmiddelen die een verkleuring van de ontlasting laten zien:

 • Spinazie
 • Bieten
 • IJzerpreparaten

Tip 5: Houd je gewicht op peil

Probeer schommelingen in je gewicht te voorkomen. Extreme schommelingen kunnen op den duur problemen geven als je een stoma hebt. Denk bijvoorbeeld aan lekkage en daarmee irritatie van de huid.

Heb je last van fors gewichtsverlies (kilo’s) in enkele dagen? Dan kan er sprake zijn van uitdroging. Raadpleeg altijd jouw behandelend arts of stomaverpleegkundige.

Tip 6: Eten op reis

Als je in warme landen op vakantie gaat, krijg je te maken met andere hygiënische omstandigheden. Het risico op diarree is dan groter. Om risico’s te vermijden, is het verstandig water uit flessen te drinken, geen ongekookt leidingwater te gebruiken, geen ijsblokjes te nemen, geen rauwe groenten, vlees of vis te eten en fruit altijd te schillen. Ook is het beter om geen schepijs of softijs te eten. Neem voor de zekerheid bouillon en ORS (Oral Rehydration Salt) mee. Deze middelen voorkomen uitdroging. ORS is verkrijgbaar bij de drogist en apotheek of zelf te maken.

Tip 7: Vraag advies aan een diëtiste

Wil je extra advies op het gebied van voeding bij je stoma of pouch? Neem contact op met een diëtiste. Ga naar de website voor MLD diëtisten en download de adressen van diëtisten van het MDL-netwerk in de eerste lijn.

Webinars over voeding

Brochures & folders

Voedingstips bij stoma of pouch

Deze folder is voor alle type stoma of pouch. Je vindt in deze folder allerlei handige tips en adviezen over je voeding.