Word lid of doneer
Word lid of doneer

Voeding bij een continent ileostoma

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis wordt de voeding enigszins aangepast, om verstopping van de kromme katheter te voorkomen. Met name vezelrijke groente en fruit die je onvoldoende hebt gekauwd, geven veel klachten. Om deze reden is ervoor gekozen om groente (en fruit) in gemalen vorm aan te bieden zolang de katheter in de continent ileostoma zit.

Het is verstandig ook na ontslag nog voorzichtig te zijn met het eten van deze groenten en te kiezen voor gemalen groente. Na 6 weken (als de kromme katheter wordt vervangen door een rechte katheter) kan groente weer in normale vorm worden gegeten. Wel kunnen vezelige groentesoorten zoals maïs, doperwten, zuurkool of champignons op lange termijn een probleem blijven vormen bij het katheteriseren. Ze verteren namelijk niet. Doordat het spijsverteringskanaal is veranderd, kunnen zij een prop vormen die de darm afsluit. Er wordt daarom afgeraden deze in niet-gemalen vorm te nuttigen.

Last van winderigheid? Bij een continent ileostoma kan extra katheteriseren helpen om lucht te laten ontsnappen.

Vitamine

Mensen die een deel van hun dunne darm missen, kunnen een tekort krijgen aan sommige mineralen of vitamines. Bij een continent ileostoma worden vaak vitamine B12-injecties gegeven.