Word lid of doneer
Word lid of doneer

Seksualiteit

Seks is niet het eerste waar je aan denkt als je net een stoma hebt gekregen. Door de operatie kan de zin in seks verdwijnen. Toch hoeft een stoma geen belemmering te zijn voor een prettig seksleven.

Meer behoefte aan intimiteit

Begin met intimiteit. Meestal verdwijnt de zin in intimiteit juist niet. Een paar armen om je heen of lekker tegen elkaar aanliggen kan juist heel fijn zijn, zonder dat seks hierop volgt. Omdat intimiteit sterk verbonden is met seks, vermijden veel mensen die lichamelijke aandacht uit angst een verkeerd signaal af te geven. Dit kan leiden tot afstand en kan toenadering tot elkaar moeilijk maken.

Stoma en seks

Wel of niet kunnen vrijen hangt af van verschillende factoren en is erg individueel bepaald. Misschien keert de zin in seks helemaal niet terug. Maar het kan ook gebeuren dat het simpelweg niet lukt om opgewonden te worden of te vrijen. Bijvoorbeeld door een erectieprobleem of een veranderd zelfbeeld.
Eén ding is zeker: seksualiteit hoeft niet te verdwijnen na het krijgen van een stoma. Wat wel kan is dat je seks na de aanleg van je stoma heel anders beleeft dan voordat je een stoma kreeg. De betekenis kan veranderd zijn. Ook dat is per mens verschillend.

Brochures & folders

Seksualiteit en relaties

Seks na aanleg van een stoma: wat verandert er en wat kun je doen bij eventuele moeilijkheden? Open een eerlijk over seksualiteit.