Word lid of doneer
Word lid of doneer

Minder opwinding

Bij de aanleg van een stoma kunnen functies verstoord worden die nodig zijn voor seksuele opwinding. Bijvoorbeeld de zenuwbanen tussen hersenen, ruggenmerg en geslachtsorganen. Als die beschadigd zijn, merk je dat je lichaam niet goed reageert op seksuele prikkels. Je hebt minder zin in seks of je wordt niet opgewonden van aanrakingen. Of het gevoel is anders: de geslachtsdelen zijn minder gevoelig en het orgasme voelt minder sterk. Bij mannen kan het voorkomen dat ze niet meer, of minder vaak, een erectie krijgen. Bij vrouwen kan de vagina minder vochtig worden.

Gevolgen door behandeling (van kanker)

Ook de behandeling van kanker kan zorgen voor beschadiging van bloedvaten en zenuwen of verstoring van de aanmaak van testosteron/oestrogeen. Door een tekort aan testosteron/oestrogeen reageer je minder goed op seksuele prikkels. Vrouwen kunnen door de behandelingen van kanker vervroegd overgangsklachten krijgen. Hoe uitgebreider en lager in het kleine bekken de ingreep is, des te groter is de kans op beschadiging. De aanleg van een urinestoma leidt ook vaker tot seksuele problemen.

Oplossingen

Het gebruik van hulpmiddelen – glijmiddel, opwindende beelden of een vibrator – kan soms helpen. In een enkel geval wordt er gekozen voor een penisprothese. Je arts kan hier meer over vertellen. Als het erectievermogen is aangetast door beschadiging van de zenuwen of bloedvaten, dan kan een vacuümerectiepomp en of injectie in het zwellichaam werken. Orale middelen zoals erectie-ondersteunende pillen werken doorgaans niet bij beschadiging van bloedvaten en zenuwen. Maar het is altijd de moeite waard om dit eerst te proberen.

Droog klaarkomen

Tijdens de operatie kunnen zenuwbanen beschadigen. Hierdoor komt er geen sperma meer vrij. Het sperma kan ook in de blaas terecht komen als het afsluitmechanisme van de blaas niet meer werkt. Mannen krijgen dan wel een erectie, maar geen zaadlozing. Deze mannen komen dan ‘droog’ klaar. Ook zijn er veel mannen die zonder erectie toch een orgasme beleven. Sommige mannen ervaren het orgasme intenser of pijnlijk. Het is belangrijk om na de ingreep intiem te blijven met elkaar. Dit maakt het makkelijker om seksualiteit op te pakken als je er beiden aan toe bent.

Medicijnen en operatie

Sommige medicijnen verminderen de zin in seks. Andere medicijnen kunnen problemen geven met de erectie. Of ze zorgen voor een droge vagina of orgasmeproblemen. Ook de operatie kan invloed hebben op seks. Na de operatie moet het lichaam herstellen. De wond kan pijn doen, de medicatie kan bijwerkingen hebben en het fysieke herstel kan energie kosten. Bovendien voelen veel mensen die geopereerd zijn zich niet zo aantrekkelijk. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat de zin om te vrijen afneemt of verdwijnt.