Word lid of doneer
Word lid of doneer

Sporten

Juist met een stoma of pouch is het verstandig om regelmatig te bewegen.

Sneller herstel na de operatie

Als je voor de operatie regelmatig beweegt, zul je na de operatie sneller herstellen. Je lichaam is dan in betere conditie en kan daardoor sneller herstellen.

Buik in conditie

Als je buikspieroefeningen doet, komt je buik beter in conditie na de operatie. De buikwand is beschadigd door de aanleg van een stoma. In de buikwand ontstaan zwakke plekken. Rondom die zwakke plekken is het mogelijk de spieren te versterken en te ondersteunen. Overleg bij twijfel met je behandelend arts of stomaverpleegkundige.

Minder complicaties en rugklachten

De kans op complicaties en op rug- en buikklachten wordt kleiner als je regelmatig beweegt. Anders gezegd: als je veel stil zit, worden je spieren slapper. Bij slappe buik- en rugspieren en een slechte houding kunnen rugklachten ontstaan, evenals nekklachten en zelfs klachten van de benen.

Goed op gewicht

Regelmatig bewegen en gezond eten helpt je om je fit te voelen en op gewicht te blijven. Bij een stoma kan vet bij je buik zorgen voor meer kans op lekkages en een breuk bij de stoma.

Prettig gevoel

Wie regelmatig beweegt, kent het prettige gevoel na afloop. Tijdens het sporten wordt een stofje in de hersenen aangemaakt: endorfine. Dat zorgt voor een ontspannen en voldaan gevoel na het trainen. Uit onderzoek is bekend dat sporten helpt tegen angsten en depressie.