Word lid of doneer
Word lid of doneer

Welke sport is geschikt?

Alle sporten zijn mogelijk

Voor sporten geldt bijna hetzelfde als voor werken: het hebben van een stoma is in principe geen belemmering, maar de onderliggende problemen met je gezondheid en eventuele gevolgen en complicaties kunnen invloed hebben op wel/niet kunnen werken/sporten.

Check: wordt je buik belast?

Let op bij contactsporten en sporten waarbij de buikwand extreem wordt belast zoals vechtsporten, turnen, rugby en worstelen. Neem voorzorgsmaatregelen zodat je stomazakje niet kan losraken of de stoma kan worden beschadigd. Overleg met je stomaverpleegkundige. Die kan bijvoorbeeld adviseren over een op maat gemaakte stomabeschermkap. Deze is te krijgen via een medisch speciaalzaak. Dit wordt alleen vergoed als je een parastomale hernia hebt.

Balsporten

Sporten waarmee je meer risico loopt op beschadiging zijn balsporten als voetbal, basketbal, tennis en hockey. De stoma kan beschadigen als er een bal of stick tegenaan komt of als je een sliding over het veld maakt.

Fietsen

Fietsen met een stoma is geen probleem. Ben je aan je endeldarm of anus geopereerd? Dan kun je sneller last hebben van zadelpijn. Een goed passend zadel is een must.

Kracht- en vechtsport

Een stoma kan beschadigen door druk of kracht van binnenuit of van buitenaf. Dat kan gebeuren bij krachtsporten zoals gewichtheffen en bij contactsporten zoals boksen worstelen en judo. Door grote krachtsinspanning en wrijving wordt de druk in de buik te hoog. De buikinhoud wordt naar de opening in de buikwand gedrukt. Dit kan een stomabreuk (parastomale hernia) of een stoma-uitstulping (stomaprolaps) tot gevolg hebben. Deze beschadiging gaat niet vanzelf over en kan de ontlasting uit de stoma vertragen. Soms krijg je hierdoor ook buikpijn.

Duiken

Wil je duiken? Laat je goed begeleiden en adviseren door duikdeskundigen. Deze kun je vinden via de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde.

Twijfel? Doe een sporttest

Twijfel je welke sport je kunt beoefenen? Dan is het misschien een idee een test te doen bij een Sportmedisch Adviescentrum (SMA) of bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Je huisarts weet hier meer over. Informeer bij je zorgverzekeraar of de test wellicht (gedeeltelijk) wordt vergoed.

Tips bij het kiezen van een sport

  • Kies een activiteit of sport die je leuk vindt en die je aankunt.
  • Samen sporten is motiverend en gezellig. Het vergroot de kans op succes.
  • Bouw het sporten rustig op en laat je begeleiden door een sportinstructeur of fysiotherapeut.
  • Overleg met je stomaverpleegkundige of behandelend arts welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen en waar je op moet letten.