Word lid of doneer
Word lid of doneer

Tips bij het sporten

Juist met een stoma of pouch is het verstandig om regelmatig te bewegen. Maar waar moet je aan denken bij het sporten? We geven je graag wat tips.

Waar moet je aan denken voordat je gaat sporten?

  • Breng stomamateriaal nooit vlak voor het sporten aan. De huidplak heeft minimaal een uur nodig om goed aan de huid te hechten.
  • Bij bal- en contactsporten is het handig om een sportsteunband te dragen met een stomabeschermkap: dit is een kunststof beschermkapje. Let op: deze banden worden niet vergoed wanneer je ze preventief gebruikt. Ze worden alleen vergoed als je een parastomale hernia hebt.
  • Voorkom klotsen van urine of dunne ontlasting door geltabletten, capsules, strips of sachets in het opvangzakje te doen. De inhoud wordt dan vaster. Dit verkleint ook de kans op de lekkage.
  • Heb je een colostoma en wil je een periode ontlastingvrij zijn? Dan kun je ervoor kiezen om je colostoma te spoelen en een stomaplug of stomapleister gebruiken. Je stomaverpleegkundige kan je hierin begeleiden. Zie de pagina over irrigeren.
  • Tijdens intensief sporten verlies je veel vocht en zout, ook in het water. Drink daarom voor, tijdens en na het sporten voldoende. Doe dit zeker als je een ileostoma hebt.