Kinderen met een stoma

Jongen met een stomaU hoort van uw arts dat uw kind een stoma nodig heeft omdat het poepen of plassen niet vanzelf gaat. Maar wat is een stoma? Kort gezegd is een stoma een kunstmatige opening waar de ontlasting of urine doorheen gaat. Kinderen met een stoma krijgen deze bijna altijd vlak na de geboorte of tijdens het eerste levensjaar. De meeste stoma’s zijn tijdelijk. Na het vierde jaar wordt bij negen van de tien kinderen de stoma weer opgeheven.

Waarom een stoma?

Er zijn allerlei redenen waarom een kind een stoma nodig heeft. Bijvoorbeeld als een kind zonder anus wordt geboren, een darmafsluiting heeft of een open ruggetje. Bij kinderen met een chronische darmontsteking is het soms ook nodig om een stoma aan te leggen.

Welk ziekenhuis?

Een stoma bij een kind wordt altijd in een academisch ziekenhuis aangelegd. Daar werken deskundigen die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van een stoma bij kinderen en de begeleiding daarna.

Informatie voor ouders

Op de volgende pagina’s vindt u informatie die de Stomavereniging samen met de kinderstomaverpleegkundigen en medisch specialisten van de verschillende academische ziekenhuizen heeft samengesteld.

StomaKIDS Facebookgroep

Dit is een speciale Facebookgroep voor ouders van kinderen met een stoma of pouch (kinderen van 0 tot 18 jaar). Ook als je verwacht dat je kind een stoma of pouch gaat krijgen, ben je van harte welkom. Kom via deze groep in contact met andere ouders en deel je ervaring en vragen. Aanmelden voor deze Facebookgroep gaat door het sturen van een bericht via de Facebookpagina van de Stomavereniging

3 goede vragen voor kinderen

Ben je nog geen 18 jaar en bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Wat past het beste bij jou? Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

De 3 goede vragen zijn:

  • Dit voel ik, wat is het?
  • Wat kunnen we er allemaal aan doen?
  • Wat betekent dit voor mij, nu en later?

Spreekbeurt of werkstuk

Zit je op de basisschool en wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over stoma’s? Onze informatie helpt je met de voorbereiding voor een mooi werkstuk of goede spreekbeurt. De Stomavereniging heeft een lespakket ontwikkeld met alles wat basisscholieren hiervoor nodig hebben. Het lespakket bestaat uit een filmpje, informatiebladen en een quiz. Alle belangrijke informatie over stoma’s komt aan bod. Van soorten stoma’s, oorzaken, stomamateriaal, voeding tot leven met een stoma.