Word lid of doneer
Word lid of doneer

Continent urinestoma (Indianapouch)

Bij een continent urinestoma of een Indianapouch wordt een inwendig reservoir gemaakt van het laatste stukje dunne darm en het eerste deel van de dikke darm. De uitgang wordt meestal in de navel of onderbuik gehecht en is daardoor nauwelijks zichtbaar. Het is niet nodig stomazakjes te dragen. Wel moet het reservoir geleegd worden.

Wel of geen continent urinestoma?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een continent urinestoma. Er moet nog een groot deel van de dunne darm aanwezig zijn. Deze stoma wordt wel aangelegd bij mensen die al vanaf hun jeugd een Brickerstoma hebben of op latere leeftijd incontinent zijn geworden. Er wordt gekeken of je bijvoorbeeld goede handfunctie hebt en of je de mogelijkheid hebt om 5 tot 6 keer per dag te katheteriseren (ook ’s nachts indien dat nodig blijkt te zijn).

Mitrofanoff-stoma (Monti-stoma)

De Mitrofanoff-stoma is een type continent urinestoma die wordt gemaakt van een stukje blindedarm, darm of urineleider. De blaas wordt niet verwijderd, maar er wordt een verbinding gemaakt tussen de blaas en de buikwand. De blaas kun je zelf legen met een katheter.

Coffey-stoma

De Coffey-stoma is een heel oude techniek, die in Nederland niet meer wordt toegepast. Hierbij worden de urineleiders verbonden aan de endeldarm, waardoor urine via de anus het lichaam verlaat. Deze techniek wordt nog wel eens toegepast in landen met veel inwoners die Islamitisch zijn, omdat een stoma boven de navel daar als onrein wordt beschouwd.

Brochures & folders

Neoblaas en (continent) urinestoma

Heb of krijg je een neoblaas of een urinestoma?  Hier vind je meer informatie over de operatie en leven met een urinestoma of neoblaas.