Word lid of doneer
Word lid of doneer

Stomamateriaal & hulpmiddelen

Samen met de stomaverpleegkundige bekijk je welk opvangmateriaal het beste past bij jouw stoma en jouw wensen. Dit is vooral een kwestie van uitproberen. Neem de tijd: het kan wel een paar maanden duren.

De stomaverpleegkundige zal de eerste bestelling voor stomamaterialen doen. Je mag ervan uitgaan dat je voldoende stomamateriaal mee naar huis krijgt totdat je de eerste levering ontvangt van je leverancier.

Dit is goed opvangmateriaal

  • Het opvangmateriaal vangt de ontlasting of urine op.
  • Het beschermt de huid rondom de stoma tegen inwerking van ontlasting of urine.
  • Het materiaal is huidvriendelijk en er zitten geen scherpe kanten aan.
  • De huidplak heeft voldoende kleefkracht en voldoende absorptievermogen.
  • Het verwijderen en aanbrengen van de huidplak is pijnloos en beschadigt de huid niet, mits het op de juiste manier gebeurt. In de beginfase kan dit gevoelig aanvoelen.
  • Het materiaal is gebruiksvriendelijk en eenvoudig aan te brengen.
  • Het materiaal is flexibel en belemmert de bewegingsvrijheid niet.
  • Het opvangmateriaal mag nooit lekken, geen geur doorlaten, niet kraken of ritselen.
  • Het materiaal is voorzien van een koolstofluchtfilter.
  • De vormgeving is esthetisch verantwoord.

Keuzevrijheid

Een stomaverpleegkundige adviseert vaak een bepaalde medisch speciaalzaak. Daar wordt de eerste bestelling van stomamaterialen geplaatst. Je bent in principe vrij om van merk stomamateriaal te wisselen. Doe dit in overleg met je stomaverpleegkundige. Je bent ook vrij om te kiezen welke medische speciaalzaak het stomamateriaal levert.

Vergoeding stomamateriaal

Vraag wel altijd even na bij je zorgverzekeraar of zij een contract hebben met de medisch speciaalzaak van jouw voorkeur. Niet alle zorgverzekeraars hebben een contract met alle medisch speciaalzaken. Wanneer er geen contract is, kan het betekenen dat de stomamaterialen niet volledig worden vergoed. Dit hangt er mede vanaf of je een natura- of restitutiepolis hebt.

Let op: de stoma slinkt

De stoma wordt in de eerste periode (tot circa 3 maanden) na de operatie wat kleiner. Dat komt omdat het overtollig vocht wegtrekt en doordat het slijmvlies geleidelijk aan dunner wordt. In deze fase zal eerst een uitknipbare huidplak gebruikt worden. Deze kun je eventueel zo knippen dat de plak aansluit bij de stoma. Zorg dat er tussen de stoma en de opening van de huidplak 1 tot 2 millimeter ruimte is zodat de stoma niet afgekneld wordt. Als de stoma haar definitieve vorm heeft, is het meestal mogelijk om materiaal op maat te bestellen.

Past het materiaal goed bij jou?

Het kan zo zijn dat het materiaal dat je hebt uitgezocht met de stomaverpleegkundige in het ziekenhuis goed bij je past. Als dat zo is, is dat heel fijn. Het kan ook zo zijn dat het materiaal toch minder goed past. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van lekkages, of omdat je merkt dat je huid stuk gaat, of dat je moeite hebt om het materiaal goed aan te brengen of te verwijderen. Bespreek je ervaringen altijd met uw stomaverpleegkundige en/of medisch leverancier. Deze zal je helpen om stomamateriaal te vinden dat dan beter bij u past.