Word lid of doneer
Word lid of doneer

Voorbereiding op de operatie

Voordat je geopereerd wordt, heb je een gesprek met de stomaverpleegkundige. Tijdens dit gesprek krijg je uitleg over de stoma en over wat een stoma betekent in het dagelijks leven. Je kunt de stomaverpleegkundige al je vragen stellen. Wij raden je aan om je partner of een familielid mee te nemen. Twee horen altijd meer dan één.

Spoedoperatie

In sommige gevallen wordt de stoma onverwacht aangelegd tijdens een geplande operatie of bij een spoedoperatie. Hierdoor mis je de informatie die je normaal tijdens een voorbereidingsgesprek met de stomaverpleegkundige krijgt. De stomaverpleegkundige bezoekt je na de operatie een aantal keren extra. Tijdens deze bezoeken krijg je alsnog de informatie die je nodig hebt.

Plaats van de stoma?

De stomaverpleegkundige bespreekt met jou waar de stoma komt. Dit gaat volgens landelijk geldende richtlijnen. Dit wordt op je buik afgetekend. Meestal komt een stoma rechts of links onder op de buik. Waar de stoma precies komt, hangt van allerlei zaken af. De stomaverpleegkundige zal je verschillende vragen stellen. Bijvoorbeeld over je levensstijl, beroep, religie, kleedgewoonten, hobby’s en sport, en of je rolstoelgebruiker bent of een orthopedisch korset of beugel draagt. Maar ook de plooien op je buik hebben invloed op de plaatsbepaling. Daarnaast is het belangrijk dat je de stoma zelf kunt zien.

De afgetekende plaats is voor de chirurg een belangrijke markering waarvan alleen om medische reden wordt afgeweken. In een spoedsituatie ontbreekt de tijd voor een rustige plaatsbepaling. De chirurg kiest dan de beste plek op basis van ervaring en medische mogelijkheden.

Stomamateriaal uitproberen

Al voor de operatie bespreek je samen met de stomaverpleegkundige welk stomamateriaal voor jou het meest geschikt lijkt (tenzij er sprake is van een spoedsituatie). De stomaverpleegkundige vraagt of je voor de operatie alvast verschillende stomamaterialen wilt ‘uitproberen’. Zo weet je hoe het opvangmateriaal voelt en of de gekozen plek goed is.

Gesprek met de chirurg

Voorafgaand aan de operatie heb je een gesprek met de chirurg. Hij of zij controleert of de stomaplaats duidelijk is gemarkeerd en of alles voor jou duidelijk is. Heb je vragen, schroom niet om die te stellen.