Word lid of doneer
Word lid of doneer

Invloed op je relatie

Praten helpt echt
Veel mensen zijn niet gewend om met hun partner over seks te praten. Vooral als je al jarenlang een relatie hebt, is er vaak sprake van ‘ingesleten seksuele patronen’. Bovendien kan de communicatie lastig zijn omdat je elkaar niet wilt kwetsen of juist wilt beschermen.

Hoe goed je seksuele leven weer kan worden na de aanleg van de stoma of pouch hangt ook af van hoe het was vóór de operatie. Als er toen problemen waren, zal het met een stoma erbij niet gemakkelijker worden.

Hulp zoeken

Een seksuoloog of psycholoog kan helpen om onuitgesproken wensen of gedachten met elkaar te delen.

Op zoek naar een partner?

Sommige mensen voelen zich door hun stoma of pouch beperkt bij het vinden van een partner. Angst voor afwijzing en schaamte kan contact in de weg staan. En als er contact is gelegd, dan spelen vragen als:

  • ‘Wanneer vertel ik het?’
  • ‘Hoe zal hij of zij het vinden om seks met mij te hebben?’
  • ‘Wat kan ik wel en niet in seksueel opzicht?’
  • ‘Kan ik wel kinderen krijgen?’

Veel mensen vinden een partner via internet. Er bestaan talloze internetdatingwebsites voor oud en jong, hoog- en laagopgeleid, mensen met of zonder een geloof en mensen met of zonder een lichamelijke beperking.

Wanneer vertel je het?

Openheid is de beste maar niet de gemakkelijkste weg. Loopt iemand direct weg als hij of zij hoort dat je een stoma hebt? Dat is pijnlijk, maar wel duidelijk. Mensen handelen vaak uit onwetendheid. Daarom is het geven van goede informatie zo belangrijk. En gun iemand de tijd om aan het idee te wennen dat je een stoma hebt. Jij hebt er ook aan moeten wennen.