Word lid of doneer
Word lid of doneer

Voeding bij een urinestoma

Met een urinestoma kun je alles eten en drinken. Wel is het handig om de volgende tips te volgen:

Tip 1: Let op de zuurgraad van je urine

Voor mensen met een urinestoma is het belangrijk dat de zuurgraad (pH-waarde) van je urine in de gaten wordt gehouden. Deze hoort tussen de 5,5 en 6,5 pH-waarde te zijn. Als de pH-waarde stijgt, dan is de kans op urineweginfecties groot. Daarnaast beïnvloedt een hoge pH-waarde de kleefkracht van het opvangmateriaal. Er kunnen zich ook gemakkelijk zoutkristallen vormen die de stoma kunnen beschadigen. Als je problemen ervaart, is het raadzaam dat je de pH-waarde van jouw urine laat meten. Het verlagen van de pH-waarde is overigens vaak makkelijk te verhelpen door bijvoorbeeld voldoende te drinken of door de urine aan te zuren. Dit kan door vitamine C te slikken. Dit zit bijvoorbeeld in cranberry-sap en zuidvruchten.

Tip 2: Drink voldoende

Het is belangrijk om 2 tot 2,5 liter per dag te drinken. Dit komt overeen met 16 tot 20 kopjes per dag. Alle vloeibare producten tellen mee, ook soep, yoghurt en vla. Aan het einde van de dag kun je zelf nagaan of je voldoende vocht hebt gebruikt. Tip: gebruik een waterkan, zodat je kunt meten hoeveel je al gedronken hebt. Wanneer je weinig plast en jouw urine donker van kleur is, kan dit een teken zijn dat je te weinig hebt gedronken. Andere tekenen zijn: dorst, sufheid, vermoeidheid en verminderde eetlust.

In sommige situaties kun je veel zout en vocht verliezen. Dit gebeurt bij diarree, braken, hevige transpiratie, koorts of warm weer. Maar ook bij het sporten verlies je meer vocht en zout dan normaal. Het aanvullen van vocht en zout kan dan noodzakelijk zijn. Hiervoor is ORS (Oral Rehydration Salts) verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Tip 3: Voorkom sterk ruikende urine

Sommige producten geven een sterke geur aan de urine. Als je het stomamateriaal op tijd leegt en het zakje past goed, dan komen er geen geuren vrij. Producten die extra geuren kunnen veroorzaken:

  • Vis
  • Asperges
  • Thee
  • Eieren
  • Citrusvruchten
  • Vitamine B
  • Bepaalde medicijnen zoals antibiotica