Deel dit bericht

Bewegen mensen met een stoma voldoende?

Het hebben van een stoma hoeft geen belemmering te zijn voor voldoende lichamelijke activiteiten. Wel kunnen vermoeidheid en een verminderde conditie stomadragers belemmeren. Dat blijkt uit onderzoek van fysiotherapiestudenten van de Hogeschool Zuyd waaraan 1.294 mensen met een stoma meededen. Bijna alle deelnemers bewegen minimaal éénmaal per week matig intensief en een kwart beweegt minimaal éénmaal per week zwaar intensief. Dit is zelfs hoger dan wordt gesteld in de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad (2017).

Wat zijn lichamelijke activiteiten volgens de Gezondheidsraad?

De Gezondheidsraad adviseert mensen om minstens 2,5 uur per week matig intensieve lichamelijke activiteiten te ondernemen. Maar wat zijn dit voor activiteiten?

  • Matig intensieve lichamelijke activiteiten zijn activiteiten op een intensiteit die wat moeite kost, maar waarbij praten mogelijk blijft. Voorbeelden zijn wandelen, fietsen, huishouden en tuinieren.
  • Zwaar intensieve lichamelijke activiteit zijn activiteiten waardoor je zwaarder gaat ademen of gaat puffen en hijgen. Voorbeelden zijn aerobics, hardlopen, wielrennen en sporten zoals bijvoorbeeld voetbal.

Hoe lichamelijk actief zijn mensen met een stoma na de revalidatiefase?

Bijna alle deelnemers aan het onderzoek bewegen wekelijks gemiddeld tussen de 5 en 7 uur matig intensief. In totaal noemen de deelnemers meer dan 60 verschillende lichamelijke activiteiten, waarbij met name wandelen, huishouden en fietsen vaak worden genoemd. Een kwart voert daarnaast ook zwaar intensieve activiteiten uit, gemiddeld tussen de 2,5 en 3,5 uur per week. Het gaat dan bijvoorbeeld om fitness, hardlopen, wielrennen en tennis.

Wat belemmert en bevordert bewegen?

Met name vermoeidheid en een verminderde conditie vormen de belangrijkste belemmerende factoren bij het uitvoeren van lichamelijke activiteiten (respectievelijk bij 48% en 37%). Als belangrijkste bevorderende factoren om te bewegen worden genoemd dat mensen graag een betere conditie willen (45%) en dat er veel informatie bekend is dat bewegen goed is (40%).

Meer lezen?

De studenten van de Hogeschool Zuyd hebben een afstudeerscriptie geschreven. Hierin staan alle resultaten uit het onderzoek beschreven. Onder andere over het uitvoeren van bot-, en spierversterkende activiteiten. Maar ook hoe fysiotherapeuten tegen de resultaten uit dit onderzoek aankijken.

Meer artikelen

DJE Zittend ziekenvervoer visual – goed formaat
21 januari 2020

Hoe ervaar jij het taxivervoer naar het ziekenhuis?

Heb jij in de afgelopen 2 jaar gebruik gemaakt van taxivervoer naar het ziekenhuis? Hoe heb je dat...

Lees verder
Nieuws
nfk kanker en seks
21 januari 2020

Wetenschappelijke publicatie onderzoek kanker & seks

Voor het eerst zijn de resultaten van twee gezamenlijke onderzoeken met de Nederlandse Federatie...

Lees verder
Nieuws
doctor-1149149_1920
21 januari 2020

Minder verklevingen door laparoscopie, maar aantal blijft te hoog

Verklevingen na een open buikoperatie veroorzaken (te) veel heropnames. Dankzij kijkoperaties is...

Lees verder
Nieuws
menu