Deel dit bericht

De Kock’s pouch; hoe staat het met de zorg?

De Stomavereniging zocht in 2019 contact met het OLVG. Dit is hét kenniscentrum over Kock’s Pouch in Nederland. Aanleiding van dit contact was de zorgen die waren geuit door mensen met een Kock’s Pouch (KP) over het feit dat er maar zeer weinig specialistische kennis is over deze ingreep. Op dit moment is er zelfs maar één arts die deze ingreep uitvoert.

OLVG vooralsnog enig kenniscentrum

Uit het gesprek met de gespecialiseerde verpleegkundige van het OLVG hierover bleek dat het OLVG vooralsnog het enige kenniscentrum is. Dit is niet gek, omdat de patiëntengroep zo klein is dat het juist goed is dat de kennis gecentraliseerd is. In het OLVG zijn alle consulenten stomazorg (5 x) van de afdeling chirurgie/heelkunde gespecialiseerd in de Kock’s Pouch. Er is inmiddels ook vanuit andere centra (UMCG en Amsterdam UMC) interesse om zich toe te gaan leggen in deze techniek.

Kock’s Pouch niet voor iedereen

Een Kock’s Pouch is niet voor iedereen weggelegd, bleek uit het gesprek met de verpleegkundige. Het hebben van een Kock’s Pouch vraagt iets van een patiënt. De keuze voor een Kock’s Pouch is een heel ingrijpende, en daar moet je echt voor ‘gaan‘. Dat is ook de reden dat vooraf goed gekeken wordt of een Kock’s Pouch wel goed in je leven past.

Ontwikkelingen kennisnetwerk Kock’s Pouch

Ook in Europees verband overlegt de Stomavereniging over mogelijkheden om een kennisnetwerk te voeren. De Stomavereniging houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meer artikelen

Peggy Hesseling
13 oktober 2021

‘Ik ga in de overlevingsstand’

Peggy Hesseling (37), vrijwilliger bij StomaJong, besteedt haar beperkte energie bewust. ‘Ik...

Lees verder
9
InstagramNieuwsVooruitgang
vacature
11 oktober 2021

Gezocht: Belangenbehartiger (28 uur per week)

Ben jij op zoek naar een dynamische functie waarbinnen je op een breed en divers terrein opereert?...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Wereld Stomadag 2021
22 september 2021

Wereld Stomadag 2021: doe je ook mee aan onze online actie?

Op zaterdag 2 oktober a.s. is het Wereld Stomadag. Deze dag kunnen we natuurlijk niet ongemerkt...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu