Deel dit bericht

‘Ik wil mezelf niets ontzeggen, en ben al naar de sauna geweest’

Antoinnette (56) rolt van de ene ingrijpende gebeurtenis in de andere. Sterk met Stoma helpt haar om te gaan met veranderingen én met het gebrek aan energie, de klachten en onzekerheid als gevolg van de behandelingen tegen darmkanker.

‘Hoeveel veerkracht heeft een mens? Er is zóveel gebeurd in mijn leven de afgelopen twee jaar. Mijn vader overleed, ik kreeg corona waaraan ik veel klachten overhield, en daarna bleek er een tumor in mijn endeldarm te zitten. Steeds weer ga ik door.

Tumor in endeldarm
Nadat ik bloed in mijn ontlasting kreeg, is dat twee keer via de huisarts onderzocht. ‘Er zit niets verdachts in’ kreeg ik te horen. Maar er mankeerde toch niets aan mijn ogen? Het bloed verdween niet. Ik bleef aan de bel trekken. Ook omdat mijn energieniveau daalde en ik steeds vaker buiten adem raakte. Toen er eindelijk longfoto’s en een endoscopie van mijn darmen werden gemaakt, bleek er een tumor in mijn endeldarm te zitten. Gelukkig was ik er op tijd bij. Uitzaaiingen waren er niet, al zag men afgelopen zomer in het ziekenhuis verdachte vlekjes op mijn buikvlies. Gelukkig bleek er niets aan de hand, dus die spanning is weer weg. Maar zo rol ik steeds van het een in het ander.

Forse stap terug
Er is een enorme vechtlust in mij naar boven gekomen, bam! Ik ben nog lang niet klaar met mijn leven. Maar ik heb een forse stap terug moeten doen. Ik werkte in de zorg en had altijd veel energie. Ik sportte vijf keer per week, zat op de toneelvereniging, was druk met mijn gezin en hond en daarnaast zorgde ik voor mijn ouders. Altijd was ík degene waarop iedereen leunde. Sinds de operatie zijn de rollen omgedraaid. Ik moest veel rusten en heb nog steeds weinig energie. Mijn man doet mijn taken in huis erbij, naast zijn drukke werk. En mijn moeder van 82 strijkt mijn was. Boodschappen doen voor de hele week gaat ook niet, want ik raak snel overprikkeld. Na een telefoongesprek ben ik kapot.

Kleinere doelen
Dat is moeilijk, ik ben van ‘huppetee en door’! Ik wilde al te snel teveel. Ik stootte vaak mijn neus: twee stappen vooruit was drie stappen terug. Dan was ik weer verschrikkelijk moe met een hoofd vol watten. Het online programma Sterk met Stoma helpt mij keuzes maken: wat vind ik écht belangrijk? Ik leer kleinere doelen te stellen. Het helpt daarbij om te focussen op wat ik wél kan.

Naar de sauna
Ook fijn is de steun die ik door het programma ervaar. Dat zit ‘m in de bevestiging dat ik al goed omga met alle veranderingen. Het scheelt dat ik positief ben ingesteld. Ik stel graag doelen, houd van bewegen en eet gezond, alles vers uit onze eigen moestuin. En ik wil me er niet onder laten krijgen, mezelf geen dingen ontzeggen. Zo ben ik bijvoorbeeld al naar de sauna geweest. Dat wilde ik al, en Sterk met Stoma gaf me het zetje dat ik nodig had. Ik had veel aan de tips uit de podcasts, zoals: bereid je goed voor – ‘wat doe je bijvoorbeeld als het stomazakje onverhoopt losraakt?’- en neem iemand mee bij wie je je vertrouwd voelt. Ook ben ik niet meteen een hele dag gegaan, maar een paar uurtjes. Ik voelde me totaal niet ongemakkelijk met mijn stoma in de sauna. Ik heb er echt van genoten en alleen maar positieve reacties gekregen.

Sociale boost
Door tijdens de online training op te schrijven welke mensen er om me heen staan en hoeveel energie ze geven of juist kosten, besefte ik hoeveel lieve mensen ik om mij heen heb. Ze staan allemaal voor me klaar. Dat sommigen gewoon twéé uur rijden om een uurtje bij me te zijn, doet mij goed. Die warmte geeft een enorm positieve boost!”

Meer artikelen

119
Sam Schröder gaat voor goud (Facebook-bericht (Liggend)) (1024 x 683 px)
5 juni 2023

Sam Schröder gaat voor goud op Roland Garros

Sam Schröder (23 jaar oud) is ex-darmkankerpatiënt en heeft al vele sportieve prestaties op zijn...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Een nieuwe maand, een nieuwe volle agenda
31 mei 2023

Een nieuwe maand, een nieuwe volle agenda

Een nieuwe maand, een nieuwe agenda vol met online bijeenkomsten, activiteiten en inloopochtenden....

Lees verder
9
InstagramNieuws
Stel al je vakantievragen tijdens de chatsessie met stomaverpleegkundigen Ronald
30 mei 2023

Stel al je vragen over lekkages in de chatsessie met stomaverpleegkundige Ronald

Op woensdag 12 juli 2023 van 19.00 tot 20.00 uur organiseert de Stomavereniging een chatsessie met...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu