Heb je iets meegemaakt met betrekking tot je stomahulpmiddelen en/of de behandeling, waar je ontevreden over bent of vragen over hebt? Dat kun je ons vanaf nu doorgeven via het Meldpunt Stomazorg. Want als wij weten wat er misgaat in de stomazorg, kunnen we dit melden aan bijvoorbeeld beleidsmakers en zoeken naar oplossingen.

Protocol functioneringsgericht voorschrijven

Wij lanceren het Meldpunt Stomazorg naar aanleiding van het nieuwe Protocol Stomazorg. In dit protocol is het functioneringsgericht voorschrijven leidend. Dat betekent dat jij als stomadrager krijgt wat je nodig hebt om zo te kunnen leven als jij wilt. Daarom moet goed gekeken worden naar wie jij bent en hoe je je dagen inricht.

Het nieuwe protocol – en dus wat de stomaverpleegkundige voorschrijft – is leidend voor wat de leverancier levert en wat de verzekeraar vergoedt. Gaat hierin toch iets mis, dan horen wij dit graag. Krijg je bijvoorbeeld niet de plak die jou is voorgeschreven of wordt het stomazakje dat is voorgeschreven, toch niet vergoed? Meld het dan!

‘Ik kreeg plotseling bericht dat mijn al jaren gebruikte zakjes niet meer leverbaar waren. Nu krijg ik zakjes waarbij de ringsluiting zwakker is en ook wel eens, gelukkig sporadisch, loslaat. Ik vind het vervelend dat ik pas heel laat bericht kreeg dat dit ging gebeuren.’

Meldpunt Stomazorg

Het meldpunt is overigens niet alleen bedoeld voor stomadragers zelf, maar ook voor stomaverpleegkundigen en andere zorgverleners. Meld het bijvoorbeeld bij ons als een zorgverzekeraar het materiaal niet vergoedt dat jij hebt voorgeschreven. Zo krijgen wij een beeld van in hoeverre het Protocol Stomazorg wordt nageleefd en toepasbaar is in de praktijk.

De verkregen informatie helpt ons bij het zoeken naar duurzame oplossingen en om de juiste mensen en partijen hierbij betrekken. Ook stellen wij het op prijs wanneer je stomadragers naar ons meldpunt verwijst.

‘Ik krijg bepaalde middelen zoals reinigingsdoekjes niet volledig vergoed. Als ik deze niet gebruik, dan gaat mijn huid kapot. En als mijn huid kapot gaat, wordt deze nat en plakt de plak ook niet goed meer. Daardoor krijg ik meer lekkages en wordt de huid nog meer aangetast.’

Meld jouw ervaring

De Stomavereniging is er om iedereen te ondersteunen: elkaar de helpende hand te reiken. Want van jouw ervaring kan een ander weer leren. Door het delen van al die ervaringen helpen we elkaar sterker te worden. Dus loop je ergens tegenaan? Meld het dan.

Let op! Het Meldpunt Stomazorg is geen plek om klachten of problemen direct op te lossen. Bel of mail in het geval van problemen of klachten je stomaverpleegkundige, leverancier of arts.

Tags:
  • Deel dit bericht via