Deel deze pagina

StoMakker: de app voor kinderen

de Stoma App voor kinderen

Waarom is het nodig?

Een stoma krijgen is enorm ingrijpend, zeker voor een kind. Heldere, toegankelijke informatie is dan belangrijk. Ervaringsdeskundigen, stomaverpleegkundigen, artsen én kinderen willen daarom samen een bijzonder medisch hulpmiddel bouwen. De app gaat kinderen leren om beter om te gaan en leven met hun stoma. Kinderen leren dit al gamend, want zo kan de informatie optimaal aangepast worden aan leeftijd- en belevingswereld van het kind. Maar óók wordt er gezorgd dat kinderen met een stoma veilig met elkaar kunnen chatten! Want niemand begrijpt je tenslotte zo goed als een lotgenootje.

De voortgang van de ontwikkeling

Momenteel wordt de app wordt ontwikkeld door het Amsterdam UMC, locatie AMC in samenwerking met de Stomavereniging, Stichting StomaatjeCrohn & Colitis NL en de Maag Lever Darm Stichting. De app heeft als doel om kinderen beter en gerichter te informeren en te begeleiden, wat kan helpen bij het leren omgaan en accepteren van een stoma.

Updates

01-10-21 Gamesessie

Op 1 oktober was de ‘gamesessie’ georganiseerd in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Tijdens de gamesessie hebben kinderen (van 7 tot 13 jaar) met een stoma meegedacht over de inhoud en de games in de app. Niet alleen was het een ontzettende waardevolle dag waarbij we veel input hebben gekregen, maar was het voor de kinderen ook leuk om hun lotgenootjes te ontmoeten.

18-02-21: De Medische Inspirator Prijs 2020-2021

De app “StoMakker” heeft de Medische Inspirator Prijs 2020-2021 van ZonMw gewonnen met maar liefst 45% van de stemmen. De Medische Inspirator is een stimuleringsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt, patiëntenorganisatie en onderzoeker. Door deze prijs kunnen we de app StoMakker ook echt gaan bouwen. Heel veel dank voor iedereen die op dit project gestemd heeft! Dankzij jouw stem is het mogelijk om deze app te realiseren en zo de begeleiding van kinderen met een stoma beter en leuker te maken.

Media

Het idee van de ‘StoMakker’ app was onder andere te zien bij:

menu