Dankzij krachttraining klom ontwerper Irene Westerbeek uit een diep dal. Ze noemt zich nu een ‘professional badass met een missie’. Ze wil andere stomadragers laten zien dat meer kracht tot een betere levenskwaliteit leidt.

Wat is je ziektegeschiedenis?

‘Ik was jarenlang patiënt. Als gevolg van fistelvorming was mijn anus continu ontstoken, wat uiteindelijk uitdraaide op een rectumamputatie en dus een verwijdering van de endeldarm. Het ging van operatie naar operatie. Keer op keer raakte ik teleurgesteld door mijn lichaam. Ik begon mijzelf en het leven steeds waardelozer te vinden.’

Waardoor kwam er een positieve wending?

‘Tijdens een revalidatie maakte ik kennis met krachttraining. Eerst was ik er sceptisch over. Maar naarmate ik het vaker deed, leerde ik pijn te verdragen en hoe herstel in zijn werk gaat. Dat is een handige vaardigheid als je chronisch ziek bent. Je ondergaat bijvoorbeeld vervelende onderzoeken makkelijker. Je wordt van krachttraining sterker en niet alleen in spierkracht.’

Hoe bedoel je?

‘Ik werd psychisch sterker en kreeg meer zelfvertrouwen en zelfrespect. Sterk genoeg ook om mijn leefstijl te kunnen veranderen. Ik besloot na de rectumamputatie te gaan bodybuilden. Krachttraining is dan een manier om je lichaam en leven mooier te maken. Op mijn Instagram-account deel ik nu oefeningen en laat ik zien dat meer kracht tot meer levenskwaliteit leidt.’

Is dit niet voor veel zieken en ouderen een brug te ver?

‘Ik ken genoeg ouderen die op een lichte manier aan krachttraining doen. Het is een brede sport die zich goed persoonlijk laat afstemmen. Ook kun je via andere sporten lichamelijk worden uitgedaagd. Met een beetje extra kracht verloopt het dagelijkse leven al minder moeizaam. Denk aan traplopen of een boodschappentas optillen.’

Je noemt jezelf een ‘bofkont’?

‘Dat is ironisch bedoeld, maar uiteindelijk heb ik winst gehaald uit mijn anusproblemen. Ik kan nu bovendien andere mensen helpen. Daarvoor krijg je veel liefde en dankbaarheid terug, waardoor je jezelf nog beter voelt.’

Het Instagram-account van Irene: @from_shitgirl_to_fitgirl

Tekst: Hans van Vinkeveen Beeld: Joris Aben

Tags:
  • Deel dit bericht via