Jannie Verheij-van der Wiel, homeopathisch arts in ruste, had graag in de frontlinie willen staan tijdens de coronacrisis. Maar hele dagen doorwerken zit er voor haar niet meer in. Als lid van de Ledenraad van de Stomavereniging stelt zij nu vooral haar medische expertise beschikbaar. Jannie heeft een colostoma vanwege een anus atresie met fistel.

Is uw stoma bepalend geweest voor uw leven?

‘Eigenlijk heb ik er in het dagelijkse leven nooit veel last van gehad, al ken ook ik de complicaties.’

Heeft een huisarts met een stoma een voorsprong bij de behandeling van stomadragers?

‘Ik denk alleen op het vlak van de herkenning, dat doet elke patiënt goed. Hij of zij zal er gemakkelijker over praten. Hoe om te gaan met een stoma is overigens vooral een zaak van de stomaverpleegkundige.’

Waarom wilde u homeopathisch arts worden?

‘Ik zie het als een verbreding van de mogelijkheden van genezing. In de praktijk trof ik regelmatig mensen die ondanks veel medicatie niet van hun klachten afkwamen. Je hoort dan over patiënten die dankzij homeopathische middelen sterker en energieker worden. Er speelde mee dat ik uit een gezin met een homeopathische huisarts kom.’

En voor uw eigen gezondheid?

‘Ongeveer tien jaar geleden kreeg ik last van darmverklevingen. Ze gingen gepaard met hevige aan vallen van buikpijn en misselijkheid. Ik ging ermee naar een collega homeopathische arts, net als ik lid van de AVIG (Artsen vereniging voor Integrale Geneeskunde). Hij koos het middel dat bij mijn ‘levensverhaal’ paste. Sindsdien heb ik nog maar weinig klachten.’

Waarvoor zit u in de Ledenraad?

‘Ik wil mijn medische kennis en kunde inzetten door voor stomadragers belangrijke artikelen van onderzoekinstituten bij te houden. Verder was ik betrokken bij de nieuwe website, waar we stomaproblemen ook voor minder leesvaardige mensen begrijpelijk proberen te maken.’

Had u nu niet aan het front willen staan in de strijd tegen corona?

‘Eigenlijk wel, maar mijn energie is niet zodanig dat dat reëel is, al houd ik wel bij hoe de homeopathische artsen met covid-19 omgaan. Maar één middel dat iedereen in de wereld geneest, een panacee, dàt bestaat niet. Het blijft altijd goed zoeken en goed kiezen. En dat is vakwerk.’

Tekst: Hans van Vinkeveen, Beeld: Joris Aben

Tags:
  • Deel dit bericht via